Szukaj na tym blogu

niedziela, 16 listopada 2014

Okrągłe cukinie faszerowane pomidorowym risotto

Risotto z pomidorami i risotto ze szpinakiem i łososiem, to ulubione dania ryżowe na ciepło mojej rodziny. Tym  razem risotto "zapakowałam"  do cukiniowych miseczek. Okrągłe cukinie są wprost stworzone do faszerowania! Efektownie wyglądają i smakują wybornie. Oczywiście, można też użyć do faszerowania zwykłych, podłużnych cukinii, ale takie okrągłe wyglądają wyjątkowo uroczo:)"

Składniki na risotto (do nafaszerowania 4 okrągłych cukinii):
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu ARBORIO
  • 1 puszka pomidorów pelati 
  • ok. 1 litra rosołu (ja używam - wyjątkowo, bo zazwyczaj unikam - rosół z kostki, ale wtedy już nie solę potrawy)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz
  • ew. pół łyżeczki cukru, dla przełamania kwasowości pomidorów
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek obrać, zmiażdżyć płaską stroną noża i posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić (uważając, aby czosnek się nie przypalił). Na cebulę wrzucić suchy ryż i smażyć kilka minut, mieszając, aż ryż się zeszkli.

Dodać pomidory (jeżeli nie są krojone, rozdrobnić je), pół łyżeczki cukru, pieprz i zamieszać. 

Teraz należy uzbroić się w cierpliwość i przez ok. 20 minut podlewać rosołem ryż, mieszając. Należy rosół wlewać partiami, w miarę, jak ryż chłonie bulion. Ryż powinien być lekko al dente a nie rozgotowany. Powinno też na koniec zostać w potrawie nieco płynu - risotto nie powinno być suche! Aby risotto było aksamitne i kremowe, warto na koniec dodać łyżkę masła (prawdziwego) i zamieszać.
 
Cukiniom odciąć "czapeczki".
Miąższ ostrożnie wydrążyć (można go użyć np. do zrobienia przepysznej, wyjątkowej zupy - przepis TU). 
Wnętrze tak uzyskanej miseczki wypełnić risotto, przykryć "czapeczką". Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem. Zapiekać ok. 40-50 minut w 180 stopniach. 





 
Przepis dodaję do akcji:
 Smaczna Jesień

5 komentarzy: