"Pyszna dziś była kolacja, oj pyszna:) Inspirację znalazłam TU. Będą powtórki!"
Składniki (na 4 porcje):
- 2 główki mini sałaty rzymskiej (lub 1 dużą)
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- sól, pieprz
- 4 kromki białego, tostowego pieczywa
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu
Składniki dressingu :
- 3 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 10 łyżek oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka posolić i pieprzyć, skropić i zgrillować (uważając, by mięsa nie przesuszyć). Mięso pokroić w paski dopiero po kilku minutach, gdy mięso odpocznie.
Przygotować grzanki: pokroić kromki w
kostkę, lekko posolić i zrumienić na niewielkiej ilości oleju.
W dużej misce ułożyć na dnie sałatę rzymską, na nią pokrojone w paski
piersi kurczaka i grzanki.
Przygotować dressing: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wymieszać rózgą.
Dressingiem polać sałatkę, wymieszać i na końcu posypać wszystko tartym parmezanem.
Przepis dodaję do akcji:
Ale sobie ochoty narobiłam na taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuń