Szukaj na tym blogu

środa, 19 listopada 2014

Sałatka Cesar

"Pyszna dziś była kolacja, oj pyszna:) Inspirację znalazłam TU. Będą powtórki!"

Składniki (na 4 porcje):
  •  2 główki mini sałaty rzymskiej (lub 1 dużą)
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 4 kromki białego, tostowego pieczywa
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  Składniki dressingu :
  • 3 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 10 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka posolić i pieprzyć, skropić i zgrillować (uważając, by mięsa nie przesuszyć). Mięso pokroić w paski dopiero po kilku minutach, gdy mięso odpocznie.
Przygotować grzanki: pokroić kromki  w kostkę, lekko posolić i zrumienić na niewielkiej ilości oleju.
W dużej misce ułożyć na dnie sałatę rzymską, na nią pokrojone w paski piersi kurczaka i grzanki.
Przygotować dressing: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wymieszać rózgą.
Dressingiem polać sałatkę, wymieszać i na końcu posypać wszystko tartym parmezanem. 

Przepis dodaję do akcji:
Smaczna Jesień 

1 komentarz: