"Ostatnio, gdy jak co roku kisiłam kapustę, została mi duża ilość startej marchewki. Wykorzystałam ją więc do zrobienia bardzo prostej, smakowitej pasty kanapkowej - lekko słodkiej, lecz z charakterem:) Rodzinie i koleżankom z pracy smakowało:)"
Składniki (proporcje można potraktować dowolnie):
- ok. 1 litra marchwi - startej na tarce jarzynówce
- 2-3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, płatki chilli. odrobina cukru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, uważając, by jej nie przypalić. Dodać posiekany czosnek oraz marchew. Leciutko podlać wodą i dusić do miękkości marchwi. Pod koniec zdjąć pokrywkę, odparować ewentualny nadmiar płynów, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, i smażyć jeszcze kilka minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, uważając, by jej nie przypalić. Dodać posiekany czosnek oraz marchew. Leciutko podlać wodą i dusić do miękkości marchwi. Pod koniec zdjąć pokrywkę, odparować ewentualny nadmiar płynów, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, i smażyć jeszcze kilka minut.
Usmażoną marchewkę włożyć do malaksera, dołożyć odsączoną z zalewy ciecierzycę i zblendować. W razie konieczności - dodać charrrrrrakteru, czyli płatków chilli:)
Smacznego!
kolor ma świetny i smak zapewne również :)
OdpowiedzUsuńPo rencash sianowną Panią całować po rencach za: po pierwsze kiszenie kapusty, po drugie za pastę marchewkową no i za wiele innych smakowitości o których piszesz.
OdpowiedzUsuńdzięki za kolejny świetny przepis :) widać w Tobie pasję do gotowania
OdpowiedzUsuńPyszności :) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuń