Szukaj na tym blogu

wtorek, 18 listopada 2014

Pasta z marchewki i ciecierzycy z chilli

"Ostatnio, gdy jak co roku kisiłam kapustę, została mi duża ilość startej marchewki. Wykorzystałam ją więc do zrobienia bardzo prostej, smakowitej pasty kanapkowej - lekko słodkiej, lecz z charakterem:) Rodzinie i koleżankom z pracy smakowało:)"

Składniki (proporcje można potraktować dowolnie):
  • ok. 1 litra marchwi - startej na tarce jarzynówce
  • 2-3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, płatki chilli. odrobina cukru
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, uważając, by jej nie przypalić. Dodać posiekany czosnek oraz marchew. Leciutko podlać wodą i dusić do miękkości marchwi. Pod koniec zdjąć pokrywkę, odparować ewentualny nadmiar płynów, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, i smażyć jeszcze kilka minut. 
Usmażoną marchewkę włożyć do malaksera, dołożyć odsączoną z zalewy ciecierzycę i zblendować. W razie konieczności - dodać charrrrrrakteru, czyli płatków chilli:)
Smacznego!

4 komentarze:

  1. kolor ma świetny i smak zapewne również :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po rencash sianowną Panią całować po rencach za: po pierwsze kiszenie kapusty, po drugie za pastę marchewkową no i za wiele innych smakowitości o których piszesz.

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki za kolejny świetny przepis :) widać w Tobie pasję do gotowania

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń