Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 31 grudnia 2012

Pieczone pierożki z jabłkami, żurawinami i migdałami

"Uwielbiam pracować z tym ciastem! Jest ono robione z dodatkiem serka homogenizowanego i po bardzo krótkim pobycie w malakserze (lub innym robocie) staje się jedwabiście gładkie. Doskonale się wałkuje i nie wymaga "leżakowania" w lodówce tak, jak ciasto kruche. Zamieszczałam już na blogu wypieki z jego użyciem, ale postanowiłam je przypomnieć w nowej odsłonie. Ciasto jest bardzo uniwersalne. Nadaje się do wypełniania słodkimi i wytrawnymi nadzieniami. Dziś zrobiłam pierożki z tartymi jabłkami, migdałami i żurawiną. Pycha!
A jako, że dziś ostatni dzień starego roku, przekazuję na nadchodzący 2013 wszystkim, którzy tu zaglądają, życzenia Wszystkiego Najlepszego!"

Składniki ciasta (na ok. 25-27 sztuk):
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 serek homogenizowany (150 g)
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki nadzienia:
  • 5-6 jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • garść suszonej żurawiny
  • garść płatków lub słupków migdałowych
Dodatkowo:
  • jajko do sklejania i smarowania pierożków
  • cukier grubokrystaliczny (u mnie brązowy)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki do ciasta wrzucić do malaksera i krótko zmiksować, najlepiej trybem pulsacyjnym.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (gdyby były zbyt soczyste - odcisnąć). Dodać żurawinę i migdały - wymieszać.
Rozwałkować porcje ciasta na grubość ok. 3-4 mm (nie wałkować cienko!). Radełkiem (nożem) wykrawać kwadraty w rozmiarze ok. 6 x 6 cm, ich brzegi smarować jajkiem, na środku układać farsz i zlepiać trójkąciki, których brzegi dociskać ząbkami widelca.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypać na cukrem i piec ok. 15-17 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Przepis dodaję do akcji:
  

7 komentarzy: