"Świetne danie, w którym doskonale uzupełniają się ostre smaki ze słodyczą pieczonej dyni. Jagnięcinę można oczywiście zastąpić kurczakiem lub danie zrobić w wersji bezmięsnej. W każdym wariancie jest pyszne!"
Składniki:
- udziec jagnięcy (ok. 1/2 kg)
- paczka makaronu kokardki (lub inny gruby)
- szklanka mrożonego groszku
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 8 suszonych pomidorów z oleju
- kawałek (ilość wg uznania) dyni
- suszony tymianek
- sól, pieprz, chili
Przygotwanie:
Jagnięcinę ugotowałam (w moim ukochanym, niezastąpionym szybkowarze :-) - wywar wykorzystałam do przygotowania zupy ogórkowej. Mięso podzieliłam na duże kawałki.
Dynię, (po usunięciu środka z pestkami) pokroiłam w średniej wielkości kostkę, pozbawiając jej skóry. Ułożyłam ją ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posoliłam (użyłam grubej soli morskiej), posypałam świeżo zmielonym pieprzem. Skropiłam oliwą i posypałam suszonym tymiankiem. Piekłam ok. 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni (nie piec zbyt długo, dynia powinna nie być zbyt rozmiękczona).
W czasie kiedy gotował się makaron, posiekałam czosnek, pokroiłam w paseczki suszone pomidory i wrzuciłam je na rozgrzany olej (ten ze słoiczka z pomidorami). Po chwili smażenia dodałam mrożony groszek oraz jagnięcinę i poddusiłam pod przykryciem, na małym ogniu.
Odcedzony makaron dodałam do warzyw na patelni, przyprawiłam (sól, pieprz, chili) i chwilę smażyłam. Przed podaniem ułożyłam na wierzchu kawałki upieczonej dyni. Serwowałam na patelni.
Smacznego!
To musi smakować wspaniale! Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Rzeczywiście, było pysznie!
UsuńAleż to apetycznie wygląda, szkoda ze nie mam już dyni, bo bym zrobiła, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń