Szukaj na tym blogu

niedziela, 9 grudnia 2012

Makaron z pieczoną dynią, suszonymi pomidorami i jagnięciną

"Świetne danie, w którym doskonale uzupełniają się ostre smaki ze słodyczą pieczonej dyni. Jagnięcinę można oczywiście zastąpić kurczakiem lub danie zrobić w wersji bezmięsnej. W każdym wariancie jest pyszne!"

Składniki:
  • udziec jagnięcy (ok. 1/2 kg)
  • paczka makaronu kokardki (lub inny gruby)
  • szklanka mrożonego groszku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 8 suszonych pomidorów z oleju
  • kawałek (ilość wg uznania) dyni
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz, chili
Przygotwanie:
Jagnięcinę ugotowałam (w  moim ukochanym, niezastąpionym szybkowarze :-) - wywar wykorzystałam do przygotowania zupy ogórkowej. Mięso podzieliłam na duże kawałki.
Dynię, (po usunięciu środka z pestkami) pokroiłam w średniej wielkości kostkę, pozbawiając jej skóry. Ułożyłam ją ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posoliłam (użyłam grubej soli morskiej), posypałam świeżo zmielonym pieprzem. Skropiłam oliwą i posypałam suszonym tymiankiem. Piekłam ok. 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni (nie piec zbyt długo, dynia powinna nie być zbyt rozmiękczona).
Wrzuciłam makaron do osolonego wrzątku.
W czasie kiedy gotował się makaron, posiekałam czosnek, pokroiłam w paseczki suszone pomidory i wrzuciłam je na rozgrzany olej (ten ze słoiczka z pomidorami). Po chwili smażenia dodałam mrożony groszek oraz jagnięcinę i poddusiłam pod przykryciem, na małym ogniu.
Odcedzony makaron dodałam do warzyw na patelni, przyprawiłam (sól, pieprz, chili) i chwilę smażyłam. Przed podaniem ułożyłam na wierzchu kawałki upieczonej dyni. Serwowałam na patelni.
Smacznego!


 

3 komentarze:

  1. To musi smakować wspaniale! Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to apetycznie wygląda, szkoda ze nie mam już dyni, bo bym zrobiła, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń