Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 30 lipca 2012

Potrawka z cukinii

 
"Cukinia - to jedyne warzywo, które w tym roku rośnie w moim ogródku bez przeszkód. O innych aż żal wspominać :-( Najgorzej jest chyba z ogórkami. Ale nie one są bohaterem tego posta. Zwykle robię leczo z cukinii, ale zachciało mi się jakiejś odmiany. Krótki przegląd lodówki i powstała bardzo smaczna i sycąca potrawka."

Składniki (bez podawania proporcji):
  • pierś z kurczaka
  • cukinia (młoda ze skórką)
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • kukurydza z puszki
  • czerwona fasola z puszki
  • pomidory w puszce
  • przyprawa ognista do grilla
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • słodka papryka w proszku
  • olej
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą do grilla, polać odrobiną oleju i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować warzywa: cukinię i cebulę pokroić w kostkę a czosnek w plasterki. 
Kurczaka obsmażyć (krótko) na oleju i wrzucić do rondla. Na tłuszczu pozostałym z obsmażenia kurczaka obsmażyć cukinię. Dołożyć do rondla. Potem to samo powtórzyć z cebulą i czosnkiem - gdy są już niemal miękkie dołożyć kukurydzę i dalej smażyć. Po kilku minutach dodać zawartość do rondla. Dołożyć pomidory z puszki wraz z sokiem, dodać przyprawy i dusić do miękkości cukinii (dobrze, żeby nie była zbyt miękka, lecz pozostała krucha). Na koniec dodać fasolę osączoną z zalewy, poddusić chwilę i gotowe.
Podałam z plastrem świeżo upieczonej łopatki.

Przepis dodaję do akcji:
Kukurydziane wariacje


niedziela, 29 lipca 2012

Sernik porzeczkowo-jagodowy na zimno

"Sernik ten to przeróbka sernika, który widzicie, gdy otwieracie mojego bloga. Oryginalny przepis znalazłam u Dorotus. Wykorzystałam go też kiedyś robiąc pyszne mini serniczki. Dzisiejsza wersja jest trochę dziełem przypadku. Robiąc sernik porzeczkowy użyłam zbyt dużej tortownicy więc wyszedł żałośnie niski. Miałam jeszcze trochę twarogu, dodałam serek mascarpone, jogurt bałkański i świeżo zrobiony dżem z czarnych jagód. Efekt końcowy? Przepyszny sernik!"

Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek digestive
  • 2 łyżki nutelli
Składniki na masę serową białą i porzeczkową:
  • 70 dkg sera białego dwukrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 170 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 czubate łyżki żelatyny + kilka łyżek zimnej wody do jej namoczenia
  • 250 g czarnych porzeczek + 100 g cukru
Składniki na masę serową jagodową:
  • 300 g sera j.w.
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 duży jogurt bałkański
  • 4-5 łyżek domowego dżemu z czarnych jagód
  • 2 płaskie łyżki żelatyny + kilka łyżek wody
Przygotowanie:
Ciasteczka zmiksować na pył, dodać  nutellę, wymieszać na pastę i wyłożyć nią dno tortownicy. Wstawić do lodówki.
Ser zmiksować z kremówką, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać żelatynę (wcześniej namoczoną w zimnej wodzie i rozpuszczoną przez 20-30 sek. w mikrofalówce) i zamieszać. Połowę masy wylać na ciasteczkowy spód (i do lodówki) a do drugiej połowy dodać zmiksowane z cukrem porzeczki. Wylać na białą warstwę (i do lodówki).
Resztę sera utrzeć z mascarpone i jogurtem, dżemem jagodowym (lub utartymi jagodami z cukrem) i żelatyną przygotowaną jak poprzednio. Wylać na warstwę porzeczkową i włożyć do lodówki na kilka godzin. 
P-R-Z-E-P-Y-SZ-N-Y!!!

Przepis dodaję do akcji:
Jagody 2012

piątek, 27 lipca 2012

Marillenknödel, czyli knedle morelowe po austriacku

"Lata świetlne temu, gdy mój mąż wrócił z Austrii, prosił mnie w każdym sezonie morelowym o te knedle. Próbowałam różnych przepisów, ale cały czas to nie było to. Aż wreszcie natrafiłam na przepis Christine Taylor w "Wielkiej księdze knedli". Kiedy mąż spróbował, wykrzyknął: "Nareszcie!" Są pyszne."

Składniki:
  • 500 g ziemniaków (koniecznie gotujących się na sypko)
  • 100 g mąki
  • 30 g kaszy manny
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • sól
  • 12 moreli
  • 12 kostek cukru
  • 80 g bułki tartej
  • ew. dodatkowo 1-2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować (najlepiej w mundurkach i obrać) i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, kaszę, sól, jajko i 2 łyżki stopionego masła i szybko wyrobić ciasto. Odstawić je na 10 minut do napęcznienia. 
Zagotować osoloną wodę. Przygotować bułkę tartą: na patelni stopić pozostałą część masła, aż do spienienia i dodać bułkę (można ew. dodać nieco cukru). Wypestkować morele. Z ciasta uformować wałek i pokroić go na 12 plastrów. Do każdego owocu wkładać kostkę cukru i otulać go ciastem (podczas formowania dłonie maczać w wodzie). Wkładać knedle do wrzącej wody i gotować je na małym ogniu 10 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i po osączeniu obtaczać w rumianej bułeczce.

Przepis dodaję do akcji:
 

czwartek, 26 lipca 2012

Bigosik

"Oj, dogodziłam mężowi tym bigosikiem! Bigos zawsze wychodzi nieco inny, w zależności od rodzaju kapusty, użytego mięsa, przypraw ... Tym razem użyłam boczku, mięsa kurczaka i kiełbasek kabanosopodobnych (mix sałatkowy z Sokołowa). Kiełbaski sprawdziły się w tym bigosie świetnie! Proporcji nie podam, bo jak zwykle, robiłam "na oko".

Składniki:
  • młoda kapusta
  • boczek surowy
  • mięso kurczaka z rosołu
  • rosół
  • mix sałatkowy (cienkie kiełbaski)
  • 2 marchewki 
  • 2 cebule
  • przyprawa do bigosu
  • sól, pieprz, słodka sproszkowana papryk, liście laurowe, ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • ew. kilka łyżek oleju lub smalcu
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć w dużym rondlu . Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać do boczku, podobnie, jak pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zmiękną, dodać do rondla pokrojona w kostkę młodą kapustkę. Przesmażyć, dodać kiełbaski, ugotowane i rozdrobnione mięso kurczaka, po czym podlać niewielką ilością rosołu (jego ilość można w trakcie gotowania uzupełniać), posolić i popieprzyć. Pod koniec gotowania dodać koncentrat  pomidorowy, przyprawę do bigosu i sproszkowaną paprykę, ew. dosmaczyć jeszcze solą i pieprzem.

Przepis dodaję do akcji:
 Młoda kapusta

Dżem z czarnych jagód

"Przepis na ten dżem pochodzi z Poradnika Domowej Gospodyni, zeszyt 1 (cena: tylko 20 000 zł - starych oczywiście :-), kupionego wieki temu w kiosku Ruchu. Dżem jest pyszny, naturalny i bardzo zdrowy. Jagody mają dobroczynny wpływ na wzrok. A przy tym robi się go bezproblemowo. Można go używać m.in. do sernika na zimno - pyszny!"

Składniki:
  • 6 szklanek jagód
  • 2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Jagody przebrać i opłukać na sicie. Porządnie osączyć. włożyć do szerokiego rondla, przesypać cukrem, zamieszać i ustawić na ogniu, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyć płomień i smażyć bez przykrycia ok. 20 minut. Gorący dżem wkładać do słoiczków i pasteryzować 15 minut w 90 st.C. Jeśli robimy z większej ilości jagód należy odpowiednio wydłużyć czas smażenia. 

Przepis dodaję do akcji:
 Jagody 2012Konfitury

Ogórki kanapkowe z curry


"Świetne ogórki, które robię już od kilku lat. Cała rodzina bardzo je bardzo lubi. Przepis znalazłam na . Polecam!"

Składniki:
  • ok. 3 kg ogórków (najlepiej jednakowej wielkości)
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • opcjonalnie: ostre paryczki

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Do każdego słoika wrzucić łyżeczkę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Ogórki poukładać ciasno w słoiku. Można dodać do każdego słoika kilka krążków ostrych papryczek (niekoniecznie).
Składniki zalewy zagotować i zalać ogórki. Pasteryzować 5 minut.

Przepis dodaję do akcji:
 

wtorek, 24 lipca 2012

Chłodnik jagodowy z Polańczyka

"Bieszczady, Polańczyk - to tam spędziłam część urlopu. Było wspaniale! To tam, w Restauracji pod Malwami, jadłam ten wspaniały chodnik. Można do jego zrobienia użyć także innych owoców - wiśni lub malin. Genialny na upały! Polecam!"

Składniki:
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 4 i 1/2 szklanki jagód
  • 12 łyżek cukru (zwolennicy słodkości powinni dać zdecydowanie więcej)
  • 3 i 1/2 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozprowadzenia
Dodatki:
  • 400 ml śmietany 30%
  • cukier wanilinowy
  • 1-2 łyżki serka mascarpone
  • płatki kukurydziane
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, dodać  owoce, cukier i gotować 10 minut. Po upływie tego czasu rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do gotującego się, jagodowego kompotu (który należy oczywiście energicznie wówczas mieszać). Powstanie rzadki kisielek. Należy go mocno ochłodzić (ja wstawiłam na noc do lodówki). 
Przed podaniem ubić śmietanę z cukrem wanilinowym. Pod koniec dodać serek mascarpone i zmiksować króciutko. 
Nalać chłodnik do miseczki, udekorować solidnym kleksem z bitej śmietany i posypać płatkami kukurydzianymi. Pyszota!!!

Przepis dodaję do akcji:
 Jagody 2012

czwartek, 5 lipca 2012

Pavlova - na 50-tkę

"Jestem "młodą" blogerką a jednak ani się obejrzałam a zaczęłam dobijać do pięćdziesiątki. Nie chodzi tu o mój wiek (na razie bliżej mi do czterdziestki niż pięćdziesiątki :-), a o liczbę odwiedzających mojego bloga. Aby uczcić wynik 50 000 odwiedzin, postanowiłam upiec słynną pavlovą. Przymierzałam się do tego deseru od dawna, ale jakoś bałam  się ze względu na mój piekarnik, który grzeje zbyt mocno. I rzeczywiście, w trakcie pieczenia pavlova zaczęła dostawać kolorku, a powinna być biała. Musiałam więc "na oko" zmniejszać temperaturę. Suma sumarum wyszła smaczna, ale w środku nie była taka, jak powinna. Jeszcze się kiedyś z nią zmierzę. A tymczasem zapraszam na moją Kulinarną pasję! Zaglądajcie, piszcie i korzystajcie z moich przepisów!"

Skrzydełka w soi i miodzie

"Jadłam je kiedyś u koleżanki i od tej pory jest to jeden z bardziej lubianych przez całą rodzinę sposobów na kurczaka. Bardzo podobny przepis, a właściwie składniki znalazłam w książce Macieja Kuronia "Potrawy z drobiu". Mój sposób przygotowywania jest jednak nieco inny, i co ważne, szybszy. Te skrzydełka robiły już furorę na niejednej imprezie. Polecam!"

Składniki:
  • 1-1,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • 85 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (może też być świeży)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta sproszkowanego chilli lub kilka kropli sosu tabasco
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek oleju o neutralnym smaku do smażenia
Przygotowanie:
Oczyszczone i pokrojone skrzydełka włożyć na rozgrzany olej i smażyć pod przykryciem do miękkości, w międzyczasie podlewając wodą by się nie przypaliły. W tym czasie wymieszać: sos sojowy z imbirem, chilli (ew. tabasco), sokiem cytrynowym, miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy skrzydełka są już mięciutkie wylać cały tłuszcz z patelni i wlać przygotowaną mieszankę sojowo-miodową. Smażyć na silnym ogniu przez ok. 5-7 minut, cały czas mieszając. Podawać z ryżem i np. orientalną sałatką z ogórka
Pycha!!!