Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 2 września 2013

Placek półkruchy ze śliwkami i chrupiącą bezą

"Przepis znalazłam u Kasi. Od siebie dodałam bezę. Pychotka:)"

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 cukry wanilinowe (jeden do śliwek, jeden do spodu)
  • 0,8 kg śliwek (w oryginale było 1,5 kg)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • na bezę: 5 białek,  3/4 (lub nieco więcej) szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyłam w malakserze i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.
W między czasie przygotowałam owoce. Umyte i wypestkowane śliwki połączyłam z cynamonem, sokiem z cytryny i cukrem wanilinowym i odstawiłam na 15 minut. Gdy owoce puściły sok odsączyłam je na sitku.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam ciastem, które posypałam bułką tartą. Na wierzchu ułożyłam śliwki skórką do dołu, lekko wciskając owoce w ciasto.
Piekłam w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. 
Pod koniec pieczenia ubiłam białka na sztywno z cukrem pudrem. 
Na podpieczonym placku rozsmarowałam bezę , zmniejszyłam temp. do 150 stopni i piekłam jeszcze 15 minut, po czym zmniejszyłam ponownie temperaturę do 100 stopni i przy uchylonych drzwiczkach piekłam jeszcze 10 minut. Studziłam w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, żeby beza była chrupiąca.
Na koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło (patyczek musi być suchy). Ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Przepis dodaję do akcji:
Z dziećmi i dla dzieci
 

6 komentarzy:

  1. Wspaniała! połączenie bezy z kwaskowymi śliwkami musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatio chodzi za mną ciasto ze śliwkami i muszę chyba je zrobić, dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam śliwki, jeszcze trochę zostało! Ciasto wygląda wspaniale, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, juz widze, ze u mnie by sie nie zmarnowal! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z bezami są zawsze boskie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń