Szukaj na tym blogu

niedziela, 24 lutego 2013

Tarta cytrynowa i wspaniała nagroda


"Lepiej dostać cios tasakiem, niż zjeść tartę ze szpinakiem." Dzięki tej rymowance w stylu Szymborskiej, zwanej lepiejem,  stałam się szczęśliwą posiadaczką zestawu wspaniałych kuchennych  gadżetów. Konkurs zorganizowała ChilliBite a nagrody wygrała dla mnie moja córcia. To właśnie ona, a nie ja, jest autorką tego lepieja. Dziękuję Ci córeczko! Gadżety są super! 
Chociaż w planach miałam ... tartę ze szpinakiem :), to w ostatniej chwili zdecydowałam się na tartę cytrynową - musiałam jak najszybciej zagospodarować nadwyżkę cytryn. Jestem miłośniczką słodko-kwaśnych wypieków i ta tarta jest dla mnie idealna. Od oryginału różni się tym, że ozdobiona została zrobionym przeze mnie cytrynowym kremem z mascarpone i bitej śmietany oraz karmelizowanym cukrem, "przypalonym" na wzór mojego ulubionego crème brûlée. Pycha!!!"

Składniki na kruchy spód (u mnie średnica formy 28 cm, ale w oryginale 24 cm):
  •  195 g mąki
  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na masę cytrynową:
  • 5 jajek
  • 120 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • zest z dwóch cytryn, czyli świeżo otarta skórka :)
  • 150 ml soku z cytryn (u mnie z 3 szt.)
Składniki na krem cytrynowy:
  • pół opakowania serka mascarpone
  • sok z cytryny
  • 100 ml śmietany kremówki
  • cukier puder - do smaku
Przygotowanie tarty:
Wszystkie składniki kruchego spodu wrzucić do malaksera, krótko wyrobić, zagnieść kulę i włożyć ją, zawiniętą w folię, na 30 minut do lodówki. 
Po upływie tego czasu wylepić ciastem dno wysmarowanej masłem tortownicy - najlepsza jest taka, z wyjmowanym dnem :)
Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą, ryżem, grochem lub ceramicznymi kulkami (właśnie tych ostatnich użyłam).
Piec w temperaturze 200ºC: najpierw przez 15 minut, a po zdjęciu obciążenia, przez dalsze 5 minut.

Składniki na masę cytrynową zmiksować i wylać na podpieczony spód.
Piec jeszcze przez 30 minut, w temperaturze 180ºC. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił można go przykryć folią aluminiową.

Po wystudzeniu i kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce, brzeg ozdobić kremem z mascarpone i oprószyć cukrem pudrem. Cukier można skarmelizować przy pomocy palnika.

Przygotowanie kremu:
Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny a następnie z ubitą śmietanką.

























10 komentarzy:

  1. Pycha!! gratuluje wygranej,no i corci:) A u mnie dzis tez cytrynowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Już u Ciebie byłam :) Pyszny ten Twój serniczek, a na widok lemon curdu cieknie ślinka!

      Usuń
  2. o mam ale świetnie wygląda:) mogę kawałek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo już nie zostało, ale chętnie się podzielę :)

      Usuń
  3. tarta jak malowana, cytrynowe są pyszne!
    no i gratuluję wygranej, znaczy pociechy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy (chyba) nie próbowałam tarty cytrynowej, a na kawałeczek Twojej mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym poczęstowała, ale już nie ma ani okruszka :)

      Usuń