"No cóż, dziś Walentynki. Jednak wcale nie trzeba tego "święta", żeby zrobić takie babeczki. Bardzo puszyste, o intrygującym kolorze, zwieńczone lekkim, twarożkowym kremem. Przyjemność dla oka i podniebienia. Przepis na babeczki oczywiście od Dorotus a krem mojego pomysłu."
Składniki (na ok. 24 sztuki):
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao (następnym razem dam 1 łyżkę)
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki cukru (dla mnie stanowczo a dużo - wystarczyła mi 1 szklanka)
- 1,5 szklanki oleju
- 2 jajka (duże)
- pół łyżeczki czerwonego barwnika (ja używam barwnika w żelu)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki białego octu
Składniki kremu:
- 150 g serka śmietankowego
- 1 łyżka jogurtu bałkańskiego (musi być gęsty!)
- 1 łyżka miękkiego (!) masła
- 1 łyżka cukru pudru
- odrobina czerwonego barwnika w żelu
Przygotowanie:
Ważna uwaga: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
Mąkę, sól i kakao przesiać w jednej misce.
W drugiej zmiksować olej z cukrem.
Dodawać pojedynczo jajka i, nie przerywając miksowania, dodać czerwony barwnik.
Teraz do miksującej się masy dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę wymieszaną z kakao i solą.
Przygotować środek spulchniający: w miseczce wymieszać sodę z octem. Powstanie piana, którą niezwłocznie należy dodać do miksującej się masy - powinno się miksować jeszcze około 10 sekund.
Ponakładać masę do foremek muffinkowych (u mnie tradycyjnie silikonowe) - nie do pełna, bo dosyć mocno rosną.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu ozdobić kremem.
Przygotowanie kremu:
Twarożek zmiksować z miękkim masłem, cukrem, jogurtem i barwnikiem.
pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńSą bardzo śliczne :-)
OdpowiedzUsuń