Szukaj na tym blogu

czwartek, 14 lutego 2013

Red Velvet Cupcakes

"No cóż, dziś Walentynki. Jednak wcale nie trzeba tego "święta", żeby zrobić takie babeczki. Bardzo puszyste, o intrygującym kolorze, zwieńczone lekkim, twarożkowym kremem. Przyjemność dla oka i podniebienia. Przepis na babeczki oczywiście od Dorotus a krem mojego pomysłu."

Składniki (na ok. 24 sztuki):
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao (następnym razem dam 1 łyżkę)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki cukru (dla mnie stanowczo a dużo - wystarczyła mi 1 szklanka)
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 jajka (duże)
  • pół łyżeczki czerwonego barwnika (ja używam barwnika w żelu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki białego octu
Składniki kremu:
  • 150 g serka śmietankowego 
  • 1 łyżka jogurtu bałkańskiego (musi być gęsty!)
  • 1 łyżka miękkiego (!) masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • odrobina czerwonego barwnika w żelu
Przygotowanie:
Ważna uwaga: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
Mąkę, sól i kakao przesiać w jednej misce.
W drugiej zmiksować olej z cukrem. 
Dodawać pojedynczo jajka i, nie przerywając miksowania, dodać czerwony barwnik. 
Teraz do miksującej się masy dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę wymieszaną z kakao i solą.
Przygotować środek spulchniający: w miseczce wymieszać sodę z octem. Powstanie piana, którą niezwłocznie należy dodać do miksującej się masy - powinno się miksować jeszcze około 10 sekund.
Ponakładać masę do foremek muffinkowych (u mnie tradycyjnie silikonowe) - nie do pełna, bo dosyć mocno rosną.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu ozdobić kremem.

Przygotowanie kremu:
Twarożek zmiksować z miękkim masłem, cukrem, jogurtem i barwnikiem.

Przepis dodaję do akcji:
Walentynki 2013 - czym to się je?

3 komentarze: