"To przepis na danie"samorobiące się". Pracy przy nim niewiele, potrzeba jednak kilku dni, by móc zacząć konsumować. Po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis u Doroty, pod intrygującym tytułem "Szynka z pończochy". Nie było tam jednak proporcji najważniejszych przypraw, więc skorzystałam z przepisu znalezionego na YT.
Lubię bardzo takie wędliny, podobnie jak moja koleżanka z pracy - Beata :)
Schab wyszedł mi wyrazisty w smaku i soczysty. Ale i tak moim numerem 1. jeśli chodzi o suche marynaty jest gravlax, czyli pyszny łosoś, przypominający wędzonego, ale dużo lepszy!"
Przepis:
- 1,5 kg schabu
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soli
- dużo słodkiej papryki
- płatki chilli
- dużo majeranku
- dodatkowo: 1-2 podkolanówki (u mnie 2 ze stretchu :)
Przygotowanie:
Schab, oczyszczony z błon, posypać dookoła cukrem i wstawić na 24 godziny do lodówki (w nakrytym naczyniu).
Po tym czasie opłukać mięso pod zimną wodą, osuszyć i posypać solą. Wstawić do lodówki na kolejne 24 godziny.
Ponownie spłukać sól zimną wodą, osuszyć, natrzeć mocno słodką, mieloną papryką, majerankiem i posypać płatkami chilli.
Tak przygotowany schab włożyć w podkolanówkę (2 razy), zawiązać na końcu supeł i powiesić na 4 doby w przewiewnym miejscu, w temperaturze pokojowej (u mnie karnisz w kuchni).
Po upływie tego czasu wyjąć schab z podkolanówek i otrzepać z nadmiaru przypraw.
wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńEwciu, dziękuję za dedykację, teraz to już nie ma odwrotu, jutro robię:)a dzisiejsza Twoja, którą miałam okazję konsumować to po prostu pyszota!
OdpowiedzUsuńsuper. Chętnie bym spróbowała. Uwielbiam takie rzeczy !
OdpowiedzUsuńNie pozostaje więc nic innego jak pocukrzyć schabik :)
Usuńpowiem Ci, że piękny kawał mięcha! :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy krojony super-cienko :)
UsuńJadę po całości:) moja schabik właśnie rozpoczął leżakowanie w cukrze a łosoś 2-dniową sesję w przyprawach:)
OdpowiedzUsuńPiszę się na degustację, zwłaszcza gravlaxa:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńMoja już wisi, dojrzewa na karniszu w kuchni:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda super smacznie!
OdpowiedzUsuńChciałabym Cię zaprosić do dodania sojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl! Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie znalazłam danych :)
Pozddrawiam i najlepsze życzenia z okazji Dnia Kobiet! ;)
Wspaniale wyglądana pewno bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńjedna w trakcie "wyżerania" a dwie na karniszu,ciekawe kiedy mi się znudzi? pyszna jest! absolutnie!
OdpowiedzUsuńZawsze wśród komentarzy do przepisów znajdują się twórcze wpisy "mlaskaczy" i "bekaczy" , którzy nic nie wnoszą prócz odgłosów głodnego żarłoka .
OdpowiedzUsuńMniam mniam mniam zjem to sam !