Szukaj na tym blogu

sobota, 16 marca 2013

Kajzerki ze szpinakiem i jajkiem

"Propozycja na pyszne, lekkie śniadanie. Inspiracją był przepis podpatrzony u Dusi, ale jednak jest to coś innego. Polecam!"

Składniki:
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • ok. 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (możne oczywiście być też świeży)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz, płatki chilli
  • 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie
Kajzerki przekroić na pół i podpiec je, bez tłuszczu, na patelni grillowej (lub w piekarniku) z obu stron, na chrupko.
Wlać olej na patelnię, włożyć zamrożony szpinak, posiekany drobno czosnek i dusić pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi. Odkryć i odparować resztkę wilgoci. Posolić i popieprzyć.
Jaja ugotować na półmiękko - 5 minut.
Na podpieczonych grzankach układać porcje szpinaku.
Jajka obrać, przekrajać na pół a połówki te układać na grzankach posmarowanych szpinakiem, lekko je  rozpłaszczając na bokach (mam na myśli rozpłaszczanie jajek, a nie grzanek:)
Po wierzchu posypać płatkami chilli.
Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

6 komentarzy:

  1. zdrowe i smacznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym z chęcią, uwielbiam szpinak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł nie tylko na śniadanie, ale i też na imprezową przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne śniadanie sobie zaserwowałaś! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł :-) ja tez dzisiaj serwuje szpinak, ale na obiad do filetów z kurczaka mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Za szpinakiem nie przepadam (błąd), jednakże tak podane bułeczki z nim zjadłabym z przyjemnością.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń