"Propozycja na pyszne, lekkie śniadanie. Inspiracją był przepis podpatrzony u Dusi, ale jednak jest to coś innego. Polecam!"
Składniki:
- 2 kajzerki
- 2 jajka
- ok. 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (możne oczywiście być też świeży)
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz, płatki chilli
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie
Kajzerki przekroić na pół i podpiec je, bez tłuszczu, na patelni grillowej (lub w piekarniku) z obu stron, na chrupko.
Wlać olej na patelnię, włożyć zamrożony szpinak, posiekany drobno czosnek i dusić pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi. Odkryć i odparować resztkę wilgoci. Posolić i popieprzyć.
Jaja ugotować na półmiękko - 5 minut.
Na podpieczonych grzankach układać porcje szpinaku.
Jajka obrać, przekrajać na pół a połówki te układać na grzankach posmarowanych szpinakiem, lekko je rozpłaszczając na bokach (mam na myśli rozpłaszczanie jajek, a nie grzanek:)
Po wierzchu posypać płatkami chilli.
zdrowe i smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią, uwielbiam szpinak!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł nie tylko na śniadanie, ale i też na imprezową przekąskę.
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie sobie zaserwowałaś! ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :-) ja tez dzisiaj serwuje szpinak, ale na obiad do filetów z kurczaka mniam :-)
OdpowiedzUsuńZa szpinakiem nie przepadam (błąd), jednakże tak podane bułeczki z nim zjadłabym z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.