"Serce - dla miłośników czekolady i orzechów. Mąż zdecydowanie preferuje czekoladę gorzką, a córcia - białą. Ja lubię mleczną, najlepiej z całymi orzechami laskowymi. Każde z nas znalazło więc w tym sercu to, co lubi. Bardzo smaczne, efektowne i bardzo proste do wykonania. Można dodać to, co się lubi lub akurat jest w kuchennych szafkach: orzechy, rodzynki, żurawiny, ryż preparowany, suszone owoce, etc., etc. Przepis podpatrzyłam u Lucindy Scala Quinn w programie Mad Hungry."
Składniki:
- 2 gorzkie czekolady (70%)
- 1-2 białe czekolady
- opakowanie orzechów laskowych
- opakowanie migdałów
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
Dodatkowo: silikonowa forma w kształcie serca
Przygotowanie:
Smacznego! |
Orzechy laskowe wysypać na blachę i wstawić ją do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Gdy orzechy zaczną się przypiekać, przesypać je na ściereczkę i przykryć jej fałdem. Rolując orzechy między fałdami ściereczki obierze się je łatwo ze skórki.
Obrane orzechy, migdały, rodzynki i żurawinę rozsypać na dnie silikonowej formy.
W dwóch oddzielnych miseczkach rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady - białą i gorzką.
Gorzką czekoladą polać bakalie. Na wierzchu, punktowo nałożyć czekoladę białą i całość wymieszać widelcem, robiąc esy-floresy.
fajny prezent na pomysł :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie SERDUCHO ;D
OdpowiedzUsuńPysznie, wygląda super!
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńPychotka :) Bardziej czekoladowe od samej czekolady ;)
OdpowiedzUsuńNo, i ten imponujący rozmiar XXL :)
UsuńAbsolutnie swietny pomysl! Zapamietuje na przyszlosc! Okazja sie jakas na pewno znajdzie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za udzial w akcji! I do zobaczenia juz za rok! ;)
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Bardzo pomysłowe!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńJakie piękne serce, chętnie bym takie schrupała :-) bardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńMam takie pytanko. Czy łatwo było wyjąc te serce? Mi sie zdaje jakby miało sie połamac:( Pomysł świetny!
OdpowiedzUsuńNie było najmniejszego problemu :) To zasługa silikonowej formy.
Usuń