Szukaj na tym blogu

sobota, 16 lutego 2013

Czekoladowe serce wypchane bakaliami


"Serce - dla miłośników czekolady i orzechów. Mąż zdecydowanie preferuje czekoladę gorzką, a córcia  - białą. Ja lubię mleczną, najlepiej z całymi orzechami laskowymi. Każde z nas znalazło więc w tym sercu to, co lubi. Bardzo smaczne, efektowne i bardzo proste do wykonania. Można dodać to, co się lubi lub akurat jest w kuchennych szafkach: orzechy, rodzynki, żurawiny, ryż preparowany, suszone owoce, etc., etc. Przepis podpatrzyłam u Lucindy Scala Quinn w programie Mad Hungry."

Składniki:

  • 2 gorzkie czekolady (70%)
  • 1-2 białe czekolady
  • opakowanie orzechów laskowych
  • opakowanie migdałów
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
Dodatkowo: silikonowa forma w kształcie serca 

Przygotowanie:
Smacznego!
Orzechy laskowe wysypać na blachę i wstawić ją do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Gdy orzechy zaczną się przypiekać, przesypać je na ściereczkę i przykryć jej fałdem. Rolując orzechy między fałdami ściereczki obierze się je łatwo ze skórki.
Obrane orzechy, migdały, rodzynki i żurawinę rozsypać na dnie silikonowej formy.
W dwóch oddzielnych miseczkach rozpuścić w kąpieli wodnej  czekolady - białą i gorzką.
Gorzką czekoladą polać bakalie. Na wierzchu, punktowo nałożyć czekoladę białą i całość wymieszać widelcem, robiąc esy-floresy.
Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Przepis dodaję do akcji:
  Walentynki 2013 - czym to się je?

12 komentarzy:

  1. zjadłabym takie SERDUCHO ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :) Bardziej czekoladowe od samej czekolady ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie swietny pomysl! Zapamietuje na przyszlosc! Okazja sie jakas na pewno znajdzie! :)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji! I do zobaczenia juz za rok! ;)
    Kasia

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne serce, chętnie bym takie schrupała :-) bardzo fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam takie pytanko. Czy łatwo było wyjąc te serce? Mi sie zdaje jakby miało sie połamac:( Pomysł świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie było najmniejszego problemu :) To zasługa silikonowej formy.

      Usuń