Szukaj na tym blogu

środa, 20 czerwca 2012

Sałata po meksykańsku z sosem tabasco

"Przepyszna sałata, którą jadłam kiedyś w restauracji. Udało mi się idealnie odtworzyć jej smak. Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja, ale też w błyskawicznym tempie znika. Było kilka dokładek :-)."

Składniki:
  • pół główki salaty lodowej
  • 1-2 czerwone cebule
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • pierś z kurczaka
  • papryka czerwona
  • pomidor
  • pół ogórka szklarniowego (można pominąć, bo świeży ogórek "nie lubi się" z czerwonymi warzywami)
  • 2 sosy knorr w proszku + oliwa + woda
  • łyżka sosu tabasco (lub wg uznania)
  • pikantna przyprawa do grilla
  • kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w wąskie paseczki długości  2-3 cm. Posypać je obficie przyprawą do grilla i polać kilkoma łyżkami oleju. Odstawić na kilka minut, a następnie usmażyć na oleju - należy smażyć krótko, aby kurczak nie stał się suchy.
Przygotować dużą salaterkę. Wrzucić do niej porwaną sałatę lodową, cebulę pokrojoną w cieniutkie półplasterki, osączone na sicie: kukurydzę i fasolę, pokrojoną w paseczki paprykę, ogórka w półplasterki, pomidora w niewielkie cząstki. Na koniec dodać usmażonego i lekko ostudzonego kurczaka. 
Przygotować sos knorr, dodać do niego sos tabasco i zalać zawartość salaterki. Wymieszać i od razu podawać. Można podać z opieczoną bagietką, ale smakuje również bez dodatku pieczywa. 

Przepis dodaję do akcji:

3 komentarze: