Szukaj na tym blogu

wtorek, 31 stycznia 2012

Muffinki - czekoladowy uśmiech Nutelli

"Dziś przepis dla miłośników Nutelli. Muffinki to jeden z moich ukochanych wypieków, który robi się błyskawicznie, bardzo prosto i niezawodnie, no i może mieć nieskończenie wiele odmian w zależności od tego, co dodam. Jadam je w wersji na słodko i wytrawnie. Czekoladowe z Nutellą należą do moich faworytów. Moja córcia H. nie może się nim wprost oprzeć. Przepis (lekko tylko przeze mnie zmodyfikowany) znalazłam TU."

Składniki:

  • 2 i  3/4 szklanki maki (375g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (ja dałam nieco mniej cukru, chociaż i tak te muffinki  nie są bardzo słodkie)
  • 1/2 kostki roztopionego masła (ja masło zamieniłam - prawdę mówiąc z lenistwa - na 130 ml oleju, czyli odrobinkę więcej niż pół szklanki)
    2 jajka
    1 szklanka maślanki (z braku maślanki dodałam zsiadłe mleko)
  • 1 szklanka Nutelli (ubolewam nad tym, że miałam już tylko resztkę Nutelli bo lubię muffinki porządnie nią nadziane, ale wyszły mi za to takie uśmiechnięte:-)

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Foremki na muffiny lekko posmarować masłem (ta czynność mnie ominęła, bo używam foremek silikonowych) .
Wszystkie suche składniki wymieszać w dość dużej misce. Masło (lub olej) rozmieszać z jajkami, dodać maślankę (lub zsiadłe mleko) i wlać do miski z mąką. Lekko wymieszać, tylko do połączenia się obu mas, nie dłużej, bo muffiny będą twarde.
Nałożyć 1  łyżkę masy do foremek muffinowych (ja do nakładania używam łyżki do lodów), dodać łyżkę Nutelli i przykryć pozostałą masą. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180
ºC, wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.

SMACZNEGO!!!

9 komentarzy:

  1. Aż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę ;) Pozdrawiam!
    P.S. Mam nadzieję, że przepis ok, bo zaraz go sprawdzam w praktyce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdzałam kilkakrotnie i zawsze mi wychodzi. Nie należy, jak to przy muffinkach, przesadzić z mieszaniem suchych i mokrych składników.Mam nadzieję, że wyjdą OK. Życzę smacznego i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam z nutellą, ale nie w czekoladowym cieście. Zachwycony był każdy, kto chociaż ugryzł. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy zamiast brazowego cukru moge urzyc zwyklego i czy tez w takiej proporcji??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można użyć zwyklaego - proporcja bez zmian :)

      Usuń
  5. Piękne a przede wszystkim, domowe i perfekcyjnie nieperfekcyjne :) If you know what I mean :D Pozdrawiam i zapraszam do mnie NEW YORK MUFFIN http://nymuffin.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń