"Pyszna, słodko-kwaśna zupa rybna, którą zjadła nawet moja nielubiąca zup córcia. A mąż mógłby ją jeść siedem dni w tygodniu. Przepis zaczerpnięty z "Wielkiej Księgi Kucharskiej"z kolekcji "Pani Domu".
Składniki:
- 30 dag filetów z łososia i 20 dag filetów innej ryby morskiej (ja dałam dorsza)
- litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2-3 ząbki czosnku
- marchewka
- por
- 2 łodygi selera naciowego
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany (lub więcej)
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, 1 łyżka cukru, 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, ostra papryka lub sproszkowane chilli
- do dekoracji: natka pietruszki
Filety rybne pokroić w kostkę lub paski (niezbyt drobne). Zagotować bulion. Czosnek bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez praskę i zeszklić na oleju uważając aby czosnek nie przypalił się. Dodać do bulionu, do którego włożyć pokrojone w plasterki: marchew i seler. Gotować około 15 minut. Dodać ryby, pokrojonego w paski pora i przyprawy i gotować jeszcze najwyżej 10 minut (koniecznie na małym ogniu). Na koniec zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i ostrożnie wymieszać (ja przed wlaniem śmietany na moment wyjmuję łyżką cedzakową rybę żeby się nie rozpadła). Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz