"Przepyszna sałata, którą jadłam kiedyś w restauracji. Udało mi się idealnie odtworzyć jej smak. Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja, ale też w błyskawicznym tempie znika. Było kilka dokładek :-)."
Składniki:
- pół główki salaty lodowej
- 1-2 czerwone cebule
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- pierś z kurczaka
- papryka czerwona
- pomidor
- pół ogórka szklarniowego (można pominąć, bo świeży ogórek "nie lubi się" z czerwonymi warzywami)
- 2 sosy knorr w proszku + oliwa + woda
- łyżka sosu tabasco (lub wg uznania)
- pikantna przyprawa do grilla
- kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w wąskie paseczki długości 2-3 cm. Posypać je obficie przyprawą do grilla i polać kilkoma łyżkami oleju. Odstawić na kilka minut, a następnie usmażyć na oleju - należy smażyć krótko, aby kurczak nie stał się suchy.
Przygotować dużą salaterkę. Wrzucić do niej porwaną sałatę lodową, cebulę pokrojoną w cieniutkie półplasterki, osączone na sicie: kukurydzę i fasolę, pokrojoną w paseczki paprykę, ogórka w półplasterki, pomidora w niewielkie cząstki. Na koniec dodać usmażonego i lekko ostudzonego kurczaka.
Przygotować sos knorr, dodać do niego sos tabasco i zalać zawartość salaterki. Wymieszać i od razu podawać. Można podać z opieczoną bagietką, ale smakuje również bez dodatku pieczywa.
Przepis dodaję do akcji:
często robię taką sałatkę do grilla:) pysznie
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności - pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńWow- prawdziwie ognista, cos dobrego dla naszych panow :)
OdpowiedzUsuń