Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 1 stycznia 2018

Serowe kulki - rewelacyjna przekąska

"Prościej chyba już się nie da. A przy tym jakże efektownie, pysznie i zdrowo. Kulki zrobiłam w dwóch wersjach: otoczone orzechami włoskimi, żurawiną i pietruszką oraz siekanymi pistacjami. Można otoczyć w tym, co podpowie fantazja: czarny sezam, słonecznik, pestki dyni, nasiona chia, słodka papryka, bazylia i suszone pomidory itd, itd. Serki też można używać w różnych kompozycjach, byleby masa serowa nie była zbyt rzadka. Inspirację znalazłam TU. Można też niżej podane składniki wymieszać i w ten sposób otrzymać smaczną pastę kanapkową."

Składniki:
  • 200 g sera feta
  • 100 twarogu z wiaderka (ja użyła Delfiko - nie podbiega wodą)
  • 100 g serka śmietankowego z czosnkiem
  • ew. przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • do obtoczenia: orzechy włoskie, pistacje, natka pietruszki, suszona żurawina
Przygotowanie:
Orzechy włoskie uprażyć  na suchej patelni i po przestudzeniu posiekać.
Posiekać również natkę pietruszki i z grubsza żurawinę.
Wymieszać w miseczce.
W drugiej umieścić posiekane pistacje.
Wymieszać serki, dodając ewentualnie czosnek.
Formować rękoma kulki wielkości orzechów włoskich i obtaczać je w przygotowanych wcześniej składnikach.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz