"Zachciało
mi się kurczaka nieco innego niż ten, którego piekę zazwyczaj. Dzięki
cytrynom wyszło smacznie a przy tym efektownie. Inspirację był przepis
znaleziony TU, chociaż nie trzymałam się go ściśle. Paprykę zamieniłam na curry i doprawiałam "na oko".
Składniki:
- kawałki kurczaka
- sól, pieprz
- curry w proszku
- zioła suszone: tymianek, rozmaryn, estragon
- umyte i sparzone cytryny
- kilka ząbków czosnku
- masło
- sok z cytryny
Porcje
kurczaka posolić, popieprzyć i posypać curry. Natrzeć przeciśniętym
przez praskę czosnkiem. Ułożyć w formie, obłożyć plasterkami masła oraz
krążkami cytryny.
Wstawić
do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 30 minut. Skropić sokiem
z 1/2 cytryny, odwrócić porcje na drugą stronę i piec jeszcze pół
godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz