"Klasyk to nie jest, ale z pewnością zdrowsza wersja: mąka pełnoziarnista (indeks glikemiczny 50), z pieczonymi warzywami, schabem, kurczakiem i serem kozim własnego wyrobu. Można więc nieco zagłuszyć wyrzuty sumienia:) Gdy z pieczonych warzyw przygotowywałam naszą ulubioną pastę, część ich odłożyłam do pizzy. Z wczorajszego obiadu został kotlet schabowy i kurczak pieczony, więc trafiły do pizzy. Efekt: bardzo pyszny! Nie dodawałam sosu pomidorowego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by go użyć."
Składniki ciasta(dla 4-5 osób):
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 (graham)
- paczuszka suszonych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody + niespełna 1/4 szklanki do rozczynu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Z 1/4 szklanki ciepłej wody, cukru i drożdży przygotować rozczyn.
Gdy wyrośnie, po kilku minutach, dodać go do mieszanki mąki i soli, wlać 3/4 szklanki ciepłej wody oraz olej i wyrabiać - tę część wykonuje za mnie robot:)
Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, zostawiając na zewnątrz wyższy rant.
Ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Ułożyć ulubione dodatki. Posypać suszoną bazylią.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 7-8 minut.
Na moment wysunąć, by ułożyć ser i dalej piec - ponownie 7-8 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz