Szukaj na tym blogu

wtorek, 5 stycznia 2016

Super soczysty schab pieczony w boczku

"Dziś postanowiłam ulepszyć coś doskonałego i ... udało mi się! Schab, który do tej pory piekłam zawinęłam w cieniutkie plastry  parzonego boczku - zrobiłam taką mumię:) Myślę, że powyższe zdjęcie pokazuje soczystość tego schabu. Mmmmmm.... pycha!"

Składniki:
  • ok. 1 kg schabu (najlepszy niezbyt gruby)
  • sól, pieprz
  • kilka ząbków czosnku pokrojonego w plasterki
  • cieniutkie plasterki parzonego boczku - ok. 300 g
Przygotowanie:
Schab posolić (sporo, lecz z umiarem :-), posypać świeżo mielonym pieprzem (sporo). Z wierzchu obłożyć plasterkami czosnku, ułożyć plasterki boczku "w jodełkę", podwijając końcówki pod spód, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 3 godziny (ja dłużej nie trzymam, bo sól wyciąga wilgoć z mięsa).

Przed pieczeniem wyjąć schabową "mumię" z folii spożywczej i owinąć grubą folią aluminiową (najlepsza jest taka do grilla) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (tak, tak, to nie pomyłka:-) na 1 godzinę. 
Po godzinie folię rozchylić, temperaturę zwiększyć do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, zawinąć szczelnie folią aluminiową i zostawić do ostygnięcia a potem na noc do lodówki. 
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Schab pyszny!!! W połączeniu z pozostałymi pysznościami to po prostu UCZTA!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rajciu ile ja mam zaległości. Daj kawałek plizzz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem na jaki adres wysłać, bo na ten mailowy to raczej nie dotrze:):):)

      Usuń