Szukaj na tym blogu

wtorek, 7 października 2014

Zupa à la Mexico

"Z Meksykiem ma pewno ta zupa niewiele wspólnego. Wątpię, by Meksykanie dodawali pieczarki:) Jej "meksykańskość" ratuje jedynie dodatek fasoli i kukurydzy. Nieważna jednak nazwa. Ważne, że zupa wyszła pierwsza klasa!  W sam raz na jesienne chłody."

Składniki (podane niezbyt precyzyjnie:):
  • garść mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • kilka pieczarek
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2-3 garści kukurydzy z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietanki kremówki - taka na pewno się nie zważy (i złagodzi kwasowość pomidorów)
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, odrobina chilli
  • 1/2 l wody
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Wyrobić masę mięsną,  formować z niej malutkie kuleczki, obtaczać je w mące i obsmażać na oleju do zrumienienia.
Cebulę zeszklić, dodać pokrojone (dosyć grubo) pieczarki i przesmażyć. Oddzielnie podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę. gdy jest już prawie miękka, dodać rozdrobnione pomidory z puszki. Poddusić kilka minut. W tym czasie zagotować wodę. Dodać do gotującej się wody cebulę i pieczarki, podsmażone kuleczki mięsne oraz pomidory z papryką. Dodać kukurydzę oraz przyprawy. Gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać czerwoną fasolę i leciutko zagęścić  zaprawką z 1 łyżki mąki i odrobiny wody. Zagotować, wyłączyć gaz i dodać śmietankę.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
Smaczna Jesień 

7 komentarzy:

  1. Zupka wygląda kusząco ,wspaniale się prezentuje ,ech zjadłabym ....
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się smakowicie. Przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Również biorę udział w tej akcji, własnie miałam zamiar zrobić zupkę, ale wysoko postawiłaś poprzeczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas jesienią króluje barszcz ukraiński, ale taka propozycja zepchnie go z listy na dalsze miejsce na 100%

    OdpowiedzUsuń