"Z Meksykiem ma pewno ta zupa niewiele wspólnego. Wątpię, by Meksykanie dodawali pieczarki:) Jej "meksykańskość" ratuje jedynie dodatek fasoli i kukurydzy. Nieważna jednak nazwa. Ważne, że zupa wyszła pierwsza klasa! W sam raz na jesienne chłody."
Składniki (podane niezbyt precyzyjnie:):
- garść mielonej wieprzowiny
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- kilka pieczarek
- puszka czerwonej fasoli
- 2-3 garści kukurydzy z puszki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietanki kremówki - taka na pewno się nie zważy (i złagodzi kwasowość pomidorów)
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, odrobina chilli
- 1/2 l wody
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Wyrobić masę mięsną, formować z niej malutkie kuleczki, obtaczać je w mące i obsmażać na oleju do zrumienienia.
Cebulę zeszklić, dodać pokrojone (dosyć grubo) pieczarki i przesmażyć. Oddzielnie podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę. gdy jest już prawie miękka, dodać rozdrobnione pomidory z puszki. Poddusić kilka minut. W tym czasie zagotować wodę. Dodać do gotującej się wody cebulę i pieczarki, podsmażone kuleczki mięsne oraz pomidory z papryką. Dodać kukurydzę oraz przyprawy. Gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać czerwoną fasolę i leciutko zagęścić zaprawką z 1 łyżki mąki i odrobiny wody. Zagotować, wyłączyć gaz i dodać śmietankę.
Zupka wygląda kusząco ,wspaniale się prezentuje ,ech zjadłabym ....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam)
Zapowiada się smakowicie. Przepis do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńOoooo cos dla mnie:)
OdpowiedzUsuńRównież biorę udział w tej akcji, własnie miałam zamiar zrobić zupkę, ale wysoko postawiłaś poprzeczkę ;)
OdpowiedzUsuńbardzo jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakuje świetnie:)
UsuńU nas jesienią króluje barszcz ukraiński, ale taka propozycja zepchnie go z listy na dalsze miejsce na 100%
OdpowiedzUsuń