Szukaj na tym blogu

piątek, 4 kwietnia 2014

Pieczony dorsz na szpinaku

"Zdjęcie kompletnie mi nie wyszło:(, ale do tego dorsza tak mi było śpieszno ... Miałam nawet tego zdjęcia nie zamieszczać, ale co tam... Dorsz obłożony pastą z suszonych pomidorów i upieczony, ułożony na aromatycznym szpinaku i polany oryginalnym sosem ze śmietanki i musztardy wyszedł przepysznie! Inspiracja TU."

Składniki na 3 porcje:
  • ok. 300-400 g dorsza - najlepiej polędwicy (mój dorsz był dosyć gruby, ze skórą)
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 100 ml śmietany 30% do szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej + 100 ml śmietany 30% do sosu
Przygotowanie:
Dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą.
Suszone pomidory, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy zblendować. Tak przygotowaną masą obłożyć dorsza.
Rybę piec ok. 20 minut w 180-200°C.
W czasie pieczenia ryby przygotować sos: do małego rondelka dodać śmietanę z musztardą i podgrzewać przez 5 min. Na oliwie lekko przesmażyć posiekany czosnek, dodać zamrożony szpinak, a gdy się rozmrozi dodać śmietanę, sól i pieprz. Chwilę przesmażyć.
Upieczonego dorsza ułożyć na "posłaniu" ze szpinaku i polać sosem śmietanowo-musztardowym.

4 komentarze:

  1. Oj tam oj tam. Grunt że było pyszne. Wpadłabym na takiego dorsza z miłą chęcią, szczególnie że nie lubię smażyć ryby ale uwielbiam jeść w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. UWIELBIAM takie dania! Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło całkiem całkiem jak na takiego amatora jak ja :) dzięki za łatwy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam robię już po raz drugi pycha :) łatwo , szybko i pysznie

    OdpowiedzUsuń