"Zdjęcie kompletnie mi nie wyszło:(, ale do tego dorsza tak mi było śpieszno ... Miałam nawet tego zdjęcia nie zamieszczać, ale co tam... Dorsz obłożony pastą z suszonych pomidorów i upieczony, ułożony na aromatycznym szpinaku i polany oryginalnym sosem ze śmietanki i musztardy wyszedł przepysznie! Inspiracja TU."
Składniki na 3 porcje:
- ok. 300-400 g dorsza - najlepiej polędwicy (mój dorsz był dosyć gruby, ze skórą)
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz i sól
- 400 g mrożonego szpinaku
- 100 ml śmietany 30% do szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej + 100 ml śmietany 30% do sosu
Przygotowanie:
Dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą.
Suszone pomidory, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy zblendować. Tak przygotowaną masą obłożyć dorsza.
Rybę piec ok. 20 minut w 180-200°C.
W czasie pieczenia ryby przygotować sos: do małego rondelka dodać śmietanę z musztardą i podgrzewać przez 5 min. Na oliwie lekko przesmażyć posiekany czosnek, dodać zamrożony szpinak, a gdy się rozmrozi dodać śmietanę, sól i pieprz. Chwilę przesmażyć.Upieczonego dorsza ułożyć na "posłaniu" ze szpinaku i polać sosem śmietanowo-musztardowym.
Oj tam oj tam. Grunt że było pyszne. Wpadłabym na takiego dorsza z miłą chęcią, szczególnie że nie lubię smażyć ryby ale uwielbiam jeść w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM takie dania! Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWyszło całkiem całkiem jak na takiego amatora jak ja :) dzięki za łatwy przepis :)
OdpowiedzUsuńWitam robię już po raz drugi pycha :) łatwo , szybko i pysznie
OdpowiedzUsuń