Szukaj na tym blogu

niedziela, 13 kwietnia 2014

Naleśniki gryczane ze szpinakiem i ricottą

 "Bardzo nam posmakowały te naleśniki gryczane. Zarówno na słodko, z dżemem jagodowym, jak i w wersji wytrawnej - ze szpinakiem i ricottą. Te ostatnie genialnie smakują z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Polecam."

Składniki (na ok. 16 naleśników o średnicy 22 cm):
  • 3 jajka
  • 300 g mąki gryczanej
  • ok. 3 szklanek mleka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju + odrobina do smarowania patelni
Przygotowanie:
Inspiracja TU
Wszystkie składniki połączyć - ja zawsze używam rózgę, ale można też użyć blendera, miksera.
Patelnię dobrze rozgrzać, smarować olejem za pomocą pędzelka i smażyć naleśniki z dwóch stron.
Smarować farszem i zwijać. 
Przed podaniem podsmażyć na chrupko. 

Składniki farszu:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g ricotty
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju
Przygotowanie farszu:
Czosnek pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Smażyć krótko - nie może się zrumienić. Gdy już czosnek odda swój  smak dodać umyte liście szpinaku i smażyć tak długo, aż cała woda, którą wydzieli szpinak, wyparuje. Na koniec posolić i popieprzyć. 
Ostudzić.
Wymieszać z ricottą i tak przygotowanym farszem smarować naleśniki.

4 komentarze:

  1. Obłędne! A dopiero jadłam....i znowu jestem głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gryczane to moje ostatnie odkrycie! a nadzienie do nich wybrałaś znakomite

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak i ricottą = małżeństwo idealne. Ten trzeci (naleśnik) nie jest wcale zbędny. I kto by pomyślał, że będę optować za trójkątem.

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko wygląda tu tak pysznie!
    zapraszam do mnie a może wymienimy się kilkoma przepisami http://jemyzdrowosmacznie.blogspot.com/ :)

    A naleśników koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń