Szukaj na tym blogu

piątek, 11 kwietnia 2014

Kotlety brokułowe

"Oj, jakie dobre! Oj, dobre! A przy tym proste i szybkie do wykonania, tanie i zdrowe! Zjedliśmy na kolację i prawdę mówiąc czuliśmy niedosyt:):):) Polecam moją wersję podania: z lekką sałatką i sosem jogurtowo-czosnkowym. Przepis od niezawodnej Kaś."

Składniki (na ok. 8 kotlecików):
  • 1 mały brokuł
  • 1 jajko
  • 1cebula (duża)
  • 5 łyżek bułki tartej + dodatkowo do obtaczania kotletów
  • sól, pieprz, ew. płatki chilli
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na na różyczki (odcinając twarde części) i wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, gotować go jeszcze 5 minut. 
Odcedzić i pozostawić na durszlaku do przestygnięcia. 
W tym czasie przygotować cebulę. Pokroić ją w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Również przestudzić.
Na patelni rozgrzać olej - powinien pokryć całe dno patelni.
W misce wymieszać ugotowanego, rozdrobnionego widelcem brokuła z cebulą i roztrzepanym jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z dwóch stron, na średnim ogniu, do zarumieniania (po ok. 4-5 minut z każdej strony). Po usmażeniu osaczyć na papierowym ręczniku.

Przepis dodaję do akcji:
 Dania dla urody

3 komentarze:

  1. bardzo się cieszę, że Wam tak zasmakowały :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brokuły, więc przepis w sam raz dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Delicje dla podniebienia

    OdpowiedzUsuń