Szukaj na tym blogu

niedziela, 30 marca 2014

Kaczka w ginie

"Genialny w swej prostocie przepis na przepyszną kaczkę. Użyłam piersi z kaczki, ale można też wykorzystać udka. Polecony przez koleżankę z pracy. Teraz ja go gorąco polecam!"

Składniki marynaty:
  • 1/2 szklanki ginu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki miodu
  • sól, pieprz, chili
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Składniki marynaty połączyć - można to zrobić od razu w naczyniu, w którym będzie kaczka pieczona. 
Kaczkę, pokrojoną na części - piersi (skórę lekko naciąć w kratkę), udka - obtoczyć w marynacie i zostawić w niej na noc w lodówce.
Piec, bez przykrycia, przez 60-80 minut w temperaturze do 200 stopni (ja piekłam piersi godzinę w 180 stopniach, bo mój piekarnik zbyt mocno grzeje).

5 komentarzy:

  1. Musiało urzekająco pachnieć, jak się piekła. Przez noc to się kaczucha nieźle opiła tego ginu. Wygląda niezwykle urodziwie. Musi być nieco wstawiona co jednak nie wpłynęło na jej wygląd. Klasa to jednak klasa, nawet na lekkim rauszu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierś - zdawać by się mogło, że po upieczeniu, w dodatku bez przykrycia, będzie sucha. A tu nic z tych rzeczy - mięciutka, kruchutka, soczysta. To z pewnością sprawka ginu, ale być może przyczynił się do tego jakiś dżin, w dodatki taki "ululany" ginem:):):):):):)

      Usuń
    2. Jeśli masz odpowiednia lampę to niezawodnie maczał w tym ginie palce jakiś dżin. :)))

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam kaczki, serio! A szkoda, bo Twoja wygląda niesamowicie apetycznie.

    OdpowiedzUsuń