Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 października 2013

Paluszki wiedźmy

"Paluszki wiedźmy - upiekłam je dla dzieci z mojej klasy. Zrobiły na nich (i nie tylko) piorunujące wrażenie :) A do tego smaczne: kruche i maślane, z lekko wyczuwalną nutką soli. Przepis od Dorotus."

Składniki na ok. 30 sztuk (podaję za autorką):
  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki obranych migdałów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. 
Wyjąć ciasto, formować paluszki wiedźmy (powinny być trochę cieńsze od ludzkich palców - w piekarniku urosną), na końcu wciskając paznokieć, czyli przecięty na pół migdał.
Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC.
Studzić na kratce.

Halloween!

3 komentarze:

  1. Rewelacyjny pomysł na ciasteczka!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ... i już nikt mi nie powie że nie można obgryzać paznokci, ba nawet całe palce można jeść! paluchy super wyglądają i smakują! wiem, jadłam!

    OdpowiedzUsuń