Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 8 lipca 2013

Najprostszy pieczony łosoś

"To zdecydowanie najprostszy, i dla mnie najlepszy, sposób na pieczonego łososia. Zdjęcie bardzo długo czekało na opisanie. A ponieważ jestem na wczasach (Krynica Zdrój), wreszcie znalazłam czas na napisanie posta. Tak upieczony łosoś smakuje mi najbardziej. Jest soczysty i nie jest "zepsuty" nadmiarem przypraw - tylko sól i pieprz. Wersja nie tylko bardzo smaczna, ale też zdrowa! Podawać koniecznie z cząstką cytryny i ulubioną sałatą. Bardzo dobrze komponuje się z odrobiną sosu balsamicznego. Jeżeli jakimś cudem zostanie nam nadmiar takiej rybki, możemy użyć go do przygotowania rillettes z łososia. Przepis na rillettes oraz sam sposób pieczenia łososia wypatrzyłam na smakowitym blogu Lepszy Smak. Polecam i blog, i pieczonego łososia!"

Składniki:
  • ok. 250 gramowe kawałki łososia na osobę (licząc ze skórą)
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: kawałek folii aluminiowej na każdą porcję
Przygotowanie:
Z łososia, bardzo ostrym nożem, zdjąć skórę. 
Pęsetą, lub specjalnymi szczypczykami, wyjąć ości (jeśli takowe są :). 
Tak przygotowany kawałek ryby umyć pod strumieniem zimnej wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Z obu stron posolić i popieprzyć.
Łososia układać na kawałku folii aluminiowej i zawijać w pakiecik.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i do tak rozgrzanego włożyć paczuszki z rybą.
Piec 20 minut.
Proste i pyszne!

Przepis dodaję do akcji:
Nakarm Cukrzyka latem

11 komentarzy:

  1. Prosto i pysznie - i tak jest doskonale. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny:) bardzo lubię łososia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczony, rillettes, w galarecie, gravlax, wędzony na zimno, pasta łososiowa z suszonymi pomidorami ... - jedna ryba, a tyle możliwości :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Jelka, witaj!
    Baaardzo się cieszę, że przepis spodobał Ci się na tyle, że wart jest dalszej reklamy :)
    Dziękuję za pochwały i rekomendację bloga! Takie komentarze są wprost bezcenne!
    Pzdr gorąco i życzę udanego wypoczynku :)
    Aniado

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam łososia! Ten przepis nie dość, że łatwy, to jeszcze jaka pyszna ta rybka wychodzi. Dziękuję za podzielenie się nim i czekam na kolejne przepisy. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała! Polecam rilettes z łososia, gravlaxa i pasty kanapkowe na bazie łososia, oczywiście z mojego blogu:)

      Usuń
  5. Znakomita prezentacja, zgłodniałem:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję za udział w akcji Nakarm Cukrzyka :)
    Jednocześnie chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie przepis prosty i z tego co widzę to bez problemu każdy sobie z nim poradzi. Pozdrawiam! I na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń