"Niedawno koleżanka poprosiła mnie o jakiś przepis dla mam karmiących. Myślę, że pierogi leniwe będą w sam raz. Są leciutkie jak mgiełka i bardzo, bardzo pyszne. Justynko! Koniecznie wypróbuj :)"
Składniki (proporcje podpatrzone TU):
- 50 dag twarogu (mój był dosyć suchy więc dodałam 3 łyżki jogurtu bałkańskiego, ale jeśli twaróg jest wilgotny, to nie trzeba tego dodawać)
- 15 dag mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo do wyboru:
- roztopione masło z dodatkiem cukru
- zrumieniona bułka tarta z masłem i cukrem
- jogurt naturalny lub kwaśna śmietana 12% z dodatkiem cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
Twaróg, mąkę, sól i żółtka (ew. jogurt lu śmietanę) wymieszać na jednolitą masę - ja użyłam w tym celu malaksera.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pianę wymieszać stopniowo z masą serową.
Wyłożyć ją na posypanej mąką stolnicy.
Odkrajać kawałki ciasta, rolować z nich wałeczki, lekko je spłaszczać i kroić na skośne kawałki długości około 2,5 cm.
Kluski wrzucać (najlepiej partiami) do osolonego wrzątku i gotować 1minutę od momentu wypłynięcia na wierzch.
Wyjmować łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami (patrz: góra).
Smacznego!
Od kilku dni noszę się z zamiarem zrobienia leniwych. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie! Robota ekspresowa i pyszna wyżerka gotowa :) Pozdrawiam!
Usuńale fajne:) a dla mnie też się znajdzie kilka?:D:D
OdpowiedzUsuńJasne! W końcu to leniwe dla Justynki :)
UsuńJak ja dawno leniwych nie jadłam, jutro to nadrobię, oczywiście z ulubionym twarożkiem Pilos, pycha:)
OdpowiedzUsuńA ja jadłam niedawno i znowu bym zjadła :)
UsuńJa do leniwych dodaję też ugotowane ziemniaki, pycha wyglądają aż mi przyszła na nie ochota :-)
OdpowiedzUsuń