"No cóż, ten sernik jest po prostu IDEALNY! Kruchy spód, soczyste owoce, lekka warstwa serowa, lekka pianka i kruszonka - idealne połączenie smaków a do tego bardzo atrakcyjny wygląd. Przepis znalazłam u Ewam.
Iwonko, ten serniczek byłby idealny do pysznej kawy, jaką piłam u Ciebie :)"
Składniki na kruche ciasto (na dużą blaszkę):
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (pdp)
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- dodatkowo: po kilka gruszek i śliwek
Przygotowanie spodu:
Wszystkie składniki (oprócz owoców) wrzucić do malaksera i miksować aż utworzy się kulka.
Wszystkie składniki (oprócz owoców) wrzucić do malaksera i miksować aż utworzy się kulka.
Kawałek ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Ciasto rozwałkować i wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować i wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście ułożyć gruszki pokrojone w kostkę i połówki (a jeśli są duże to ćwiartki) śliwek.
Włożyć do piekarnika i
podpiec około 15 minut.
W tym czasie przygotować masę serową.
Składniki masy serowej:
- 75 dag serka kremowego (użyłam wiaderkowego)
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru (zmniejszyłam do 3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka pdp
- 2 budynie (bez cukru)
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła (rozpuścić)
Przygotowanie:
Jajka oddzielić, ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Dodawać po jednym żółtku, wlewać powoli schłodzone, wcześniej roztopione masło i miksować.
Następnie dodać porcjami ser, pdp i budyń. Zmiksować na gładko.
Masę wylać na
podpieczone ciasto kruche i włożyć na około 35 min do piekarnika.
Kiedy
wierzch się zrumieni, wylać na ser piankę a na nią zetrzeć resztę kruchego ciasta.
Piec jeszcze około 30 minut w 180 stopniach.
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie
- 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Następnie wlać cienkim strumieniem olej a na koniec dodać budynie i zmiksować.
Przepis dodaję do akcji:
Jakie smaczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńCzuję się dostatecznie skuszona! Na tyle, że chyba zaraz go upiekę :) O ile śliwki i gruszki dostanę!
OdpowiedzUsuńJak nie dostaniesz to zawsze możesz użyć brzoskwiń z puszki, mrożonych śliwek lub gruszek w syropie (polecam te z mojego przepisu :)
UsuńCiesze sie ze smakowal,u nas tez szybko zniknal.
OdpowiedzUsuńMysle ze na tym jednym razie sie nie skonczy,bo mozna piec go z roznymi sezonowymi owocami:)
Wygląda pysznie, ale narobiłaś chęci :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ale narobiłaś chęci :-)
OdpowiedzUsuń