Szukaj na tym blogu

wtorek, 1 października 2013

Sernik ze śliwkami, gruszkami i pianką

"No cóż, ten sernik jest po prostu  IDEALNY! Kruchy spód, soczyste owoce, lekka warstwa serowa, lekka pianka i kruszonka - idealne połączenie smaków a do tego bardzo atrakcyjny wygląd. Przepis znalazłam u Ewam
Iwonko, ten serniczek byłby idealny do pysznej kawy, jaką piłam u Ciebie :)"

Składniki na kruche ciasto (na dużą blaszkę):
  •  2 i 1/2 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (pdp)
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • dodatkowo: po kilka gruszek i śliwek
Przygotowanie spodu:
Wszystkie składniki (oprócz owoców) wrzucić do malaksera i miksować aż utworzy się kulka. 
Kawałek ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Ciasto rozwałkować i wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Na cieście ułożyć gruszki pokrojone w kostkę i połówki (a jeśli są duże to ćwiartki) śliwek.
Włożyć do piekarnika i podpiec około 15 minut.
W tym czasie przygotować masę serową.

Składniki masy serowej:
  • 75 dag serka kremowego (użyłam wiaderkowego)
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru (zmniejszyłam do 3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka pdp
  • 2 budynie (bez cukru)
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła (rozpuścić)
Przygotowanie:
Jajka oddzielić, ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Dodawać po jednym żółtku, wlewać powoli schłodzone, wcześniej roztopione masło i miksować.
Następnie dodać porcjami ser, pdp i budyń. Zmiksować na gładko.
Masę wylać na podpieczone ciasto kruche i włożyć na około 35 min do piekarnika.
Kiedy wierzch się zrumieni, wylać na ser piankę a na nią zetrzeć resztę kruchego ciasta.
Piec jeszcze około 30 minut w 180 stopniach.
 
Składniki na piankę:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie
  • 1/2 szklanki oleju 
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Następnie wlać cienkim strumieniem olej a na koniec dodać budynie i zmiksować.

Przepis dodaję do akcji:
Akcja z gruszką w tle

6 komentarzy:

  1. Czuję się dostatecznie skuszona! Na tyle, że chyba zaraz go upiekę :) O ile śliwki i gruszki dostanę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie dostaniesz to zawsze możesz użyć brzoskwiń z puszki, mrożonych śliwek lub gruszek w syropie (polecam te z mojego przepisu :)

      Usuń
  2. Ciesze sie ze smakowal,u nas tez szybko zniknal.
    Mysle ze na tym jednym razie sie nie skonczy,bo mozna piec go z roznymi sezonowymi owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, ale narobiłaś chęci :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, ale narobiłaś chęci :-)

    OdpowiedzUsuń