"Bardzo lubię łososia. Za smak i za kwasy tłuszczowe omega-3. Po moich dotychczasowych faworytach: gravlaxie, roladzie ze szpinakiem i łososiu w galarecie, przyszła pora na francuski przysmak - rillettes z łososia. Wyszedł taki, jak się spodziewałam, czyli pyszny. Przepis od Ani (Lepszy Smak), która ma świetne łososiowe przepisy."
Składniki:
- 250 g świeżego łososia (filet, bez ości)
- 150 g wędzonego (na zimno lub na ciepło) łososia - ja użyłam łososia wędzonego na zimno
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki soku z limonki
- 2-3 łyżki posiekanego szczypioru
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku
- kilka kropli tabasco
- świeża kolendra (nie miałam - nie dałam :)
Przygotowanie:
Filet z łososia obsypać solą i pieprzem.
Zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 20 minut w 200 stopniach. (Autorka doradza, że zamiast pieczenia można ugotować na parze) Wystudzić.
Łososia wędzonego drobno posiekać. Upieczoną rybę rozdrobnić widelcem. Obie ryby połączyć.
Doprawić słodką paprykę, tabasco, solą, pieprzem, sokiem z limonki i połączyć z oliwą.
smaczna i zdrowa propozycja:P
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń