Szukaj na tym blogu

czwartek, 26 stycznia 2012

Zapiekanka z fasoli i kaszy jęczmiennej z serem pleśniowym


              "To mój blogowy debiut. Nie mam w tym żadnego doświadczenia.   Ale potrawa, która dziś wykonałam, natchnęła mnie do tego, aby wreszcie spróbować. Oczywiście nie udałoby mi się gdyby nie moja córeczka H. Zapiekanka, którą dziś "poczyniłam" jest z kategorii: przegląd lodówki. Z wczorajszego obiadu została mi kasza jęczmienna, w lodowce zalegała już trochę wędzonka, no i jeszcze resztka sera pleśniowego. Potrawę zrobiłam w niemal ekspresowym tempie ponieważ do gotowania fasoli użyłam genialnego wynalazku, jakim jest szybkowar. Rodzinka potrawę pochłonęła.I to na tyle szybko, że nie zostało zbyt wiele do sfotografowania :-) Gorąco polecam!"
Składniki:
  • ugotowana fasola Jaś (może być z puszki)
  • kasza jęczmienna - u mnie gruba (ugotowana)
  • cebula
  • ser pleśniowy Lazur (może też być ser kozi)
  • kapusta pekińska
  • 3-4 ząbki czosnku
  • śmietanka(słodka, u mnie 30%, ale może być mniej)
  • sól, pieprz
  • trochę tymianku
  • olej do smażenia
  • masło (ew. margaryna) do smarowania formy
  • (dla niewegetarian - trochę dowolnej wędzonki)
* Proporcje kaszy i fasoli wg uznania.
 
Przygotowanie:
Wędzonkę pokroić w kostkę, wrzucić na natłuszczoną patelnię. Gdy lekko się zrumieni dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną kapustę. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem tak, aby kapusta zmiękła. Wszystkie składniki wymieszać w misce (lub na patelni, na której smażyła się cebula z kapustą i wędzonką – mój oszczędny mąż optowałby za tą wersją :) ). Posolić i popieprzyć.  Naczynie żaroodporne wysmarować masełkiem, wyłożyć zawartość miski (kasza, fasola i reszta) a na wierzchu rozłożyć kawałki sera pleśniowego. Całość lekko polać śmietanką (zawartość nie może pływać w śmietanie tylko być zwilżone) i delikatnie posypać tymiankiem.
Piec w temperaturze 1800C przez około 30 minut (przykryłam na czas pieczenia folią aluminiową aby zbytnio nie wysychało).
Ja podałam danie z soczystą surówką z czerwonej kapusty, marchewki, jabłka i kukurydzy.

Przepis dodaję do akcji:
 Warzywa strączkowe

Tylko ze spiżarni II

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz