"Torcik szpinakowy już robiłam (TU), ale był zrobiony z użyciem "normalnych" naleśników. Na fantastycznym blogu Łukasza znalazłam przepis na szpinakowe naleśniki i torcik z ich użyciem. Szpinakowe naleśniki też już kiedyś robiłam, choć z nieco innego przepisu (TU), ale tym razem postanowiłam wypróbować sposób Łukasza. Jednak mój torcik jest bez cukru, w wersji wytrawnej. Nadzienie to serek ze szpinakiem i czosnkiem. Pyszne na ciepło i na zimno."
Składniki na naleśniki szpinakowe:
- 300 g mąki pszennej (ja połowę zamieniłam na mąkę orkiszową pełnoziarnistą)
- 4 jajka
- 375 ml mleka
- 300 ml wody mineralnej gazowanej
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 4 łyżki roztopionego masła/oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem wody gazowanej, zmiksować na gładko w blenderze kielichowym. Na koniec wlać wodę i jeszcze chwilę miksować. Smażyć z dwóch stron.
Przełożyć serkiem śmietankowym wymieszanym z podsmażonym i posiekanym szpinakiem oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawionym solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz