Szukaj na tym blogu

sobota, 31 maja 2014

Naleśniki szpinakowe


"Łatwe w przygotowaniu i wyglądające bardzo oryginalnie. Wyszło mi ich sporo, bo podwoiłam składniki. Tak więc połowę naleśników (źródło) podałam z serkiem śmietankowym i wędzonym na zimno łososiem. Super! Drugą połowę wykorzystałam do zapiekania - przepis wkrótce."

Składniki na ok. 17 sztuk o średnicy 22 cm:
  • 2 szklanki liści szpinaku, umytych, osuszonych i drobno posiekanych
  • 200 g mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Szpinak zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać kilka łyżek mleka i znów zmiksować. Wlać pozostałe mleko i miksować po raz trzeci.
W misce wymieszać na gładko (rózgą) jajka, "mleko" szpinakowe, mąkę, olej i przyprawy. Ciasto odstawić by "odpoczęło" co najmniej 15 minut.
Przed smażeniem dokładnie rozmieszać ciasto. Smażyć cienkie naleśniki (z dwóch stron).
Podawać z wytrawnym farszem.

7 komentarzy:

  1. uwielbiam naleśniki i szpinak! dziekuję za inspiracje, wykorzystam jak tylko znajdę chwilę wolnego :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładne :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi miło, że skorzystałaś z mojego przepisu. Naleśniki w Twoim wykonaniu wyglądają rewelacyjnie. Czekam w takim razie na przepis na zapiekane naleśniki :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  4. Ok, kupuję przepis, ale poproszę o jajo od chrzestnej córki, resztę jakoś dam radę zapewnić. Nadmiary naleśników doskonale wykorzystuje się rzeczywiście do zapiekania, takie domowe canelloni są bomba
    Buziaczki )umieram z ciekawości czym je napchasz)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają super. Muszę koniecznie ich spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Naleśniki szpinakowe wyszły przepyszne! Smakują równie dobrze z sosem czosnkowym :) Dziękujemy za inspiracje i prosimy o więcej :) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń