"Małe pierożki, faszerowane surowym mięsem. Po raz pierwszy jedliśmy je lata temu na Ukrainie i od tej pory mąż wiercił mi o nie dziurę w brzuchu. No i się doczekał:) Zwykle serwuje się je z masełkiem, śmietaną a nawet octem z pieprzem. Mąż wybrał wersję z masełkiem, ale ja i córka zjadłyśmy je tak, jak je się kołduny litewskie, czyli z rosołem - było pysznie!"
Składniki na farsz:
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1/2 kg mielonej wołowiny (zmieliłam szponder, a kości, które mi zostały, wraz z resztkami mięsa użyłam do przygotowanie rosołu)
- 1 jajo
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
- ok. 1/3 szklanki zimnej wody
Przygotowanie farszu:
Mięso wieprzowe i wołowe zmielić, na końcu przez maszynkę przepuszczając cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać jajo, natkę, sól i pieprz. Dobrze wyrobić, do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec wyrabiania dodawać stopniowo wodę, aby rozluźnić masę mięsną.
Ciasto:
Nie podam niestety dokładnych proporcji, gdyż zawsze robię je na oko, więc powiem tylko, że do mąki dodałam 1 rozbełtane jajko, odrobinę oleju i gorącą wodę. Zwykle, robiąc ciasto na pierogi nie dodaję jajka, ale pielmieni gotują się dłużej, gdyż zawierają surowe mięso, stąd dodatek jajka.
Przygotowanie:
Wyrobić gładkie ciasto. Zostawić je na 20 minut, przykryte miską, aby gluten mógł zadziałać.
Wałkować cienkie ciasto, wykrawać szerokim kieliszkiem kółka, wypełniać je farszem zlepiając brzegi, a następnie łączyć dwa przeciwległe końce a brzegi wywinąć do góry.
Wrzucać na osolony wrzątek (ja dodaję zawsze nieco oleju) i gotować 10 minut licząc od momentu wypłynięcia pierożków.
Marzę o ich przygotowaniu od bardzo dawna, ale coś zebrać się nie mogę xD Wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńNo tak, Ty teraz w działasz klimatach portugalskich:):):) Pozdrawiam!!!
UsuńPrzecudne, równiutkie, mistrzowskie. Złote paluszki je zrobiły :)
OdpowiedzUsuńJak chodzi o mnie to ja bardzo lubię gotować.Dlatego zdecydowałem że kupie garnki od https://europ24.pl/zestawy-garnkow . Bez garnków dużo potraw nie dam rady gotować.
OdpowiedzUsuńWhat is 1xBet? - Bet Online, Free or Risk-Free | Bet With PayPal
OdpowiedzUsuń1XBet is 문경 출장마사지 a sports betting 1xbet korean platform that allows users to place 사천 출장안마 bets on horse racing, casino 울산광역 출장안마 games 영천 출장샵 and other sports.