Szukaj na tym blogu

sobota, 25 sierpnia 2018

Pielmieni

"Małe pierożki, faszerowane surowym mięsem. Po raz pierwszy jedliśmy je lata temu na Ukrainie i od tej pory mąż wiercił mi o nie dziurę w brzuchu. No i się doczekał:)  Zwykle serwuje się je z masełkiem, śmietaną a nawet octem z pieprzem. Mąż wybrał wersję z masełkiem, ale ja i córka zjadłyśmy je tak, jak je się kołduny litewskie, czyli z rosołem - było pysznie!"

Składniki na farsz: 
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 kg mielonej wołowiny (zmieliłam szponder, a kości, które mi  zostały, wraz z resztkami mięsa użyłam do przygotowanie rosołu)
  • 1 jajo
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • ok. 1/3 szklanki zimnej wody


Przygotowanie farszu:
Mięso wieprzowe i wołowe zmielić, na końcu przez maszynkę przepuszczając cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać jajo, natkę, sól i pieprz. Dobrze wyrobić, do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec wyrabiania dodawać stopniowo wodę, aby rozluźnić masę mięsną.


Ciasto:
Nie podam niestety dokładnych proporcji, gdyż zawsze robię je na oko, więc powiem tylko, że  do mąki dodałam 1 rozbełtane jajko, odrobinę oleju i gorącą wodę. Zwykle, robiąc ciasto na pierogi nie dodaję jajka, ale pielmieni gotują się dłużej, gdyż zawierają surowe mięso, stąd dodatek jajka. 

Przygotowanie:
Wyrobić gładkie ciasto. Zostawić je na 20 minut, przykryte miską, aby gluten mógł zadziałać.
Wałkować cienkie ciasto, wykrawać szerokim kieliszkiem kółka, wypełniać je farszem zlepiając brzegi, a następnie łączyć dwa przeciwległe końce a brzegi wywinąć do góry.
Wrzucać na osolony wrzątek (ja dodaję zawsze nieco oleju) i gotować 10 minut licząc od momentu wypłynięcia pierożków.

2 komentarze:

  1. Marzę o ich przygotowaniu od bardzo dawna, ale coś zebrać się nie mogę xD Wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, Ty teraz w działasz klimatach portugalskich:):):) Pozdrawiam!!!

      Usuń