"Zachęcona przez lekturę książki "Pokochać Ukrainę" , postanowiłam przygotować ten zdrowy, ukraiński przysmak. Wykorzystałam pomidorki koktajlowe, których mam w ogródku zatrzęsienie. Na zdjęciu pomidorki po tygodniu kiszenia."
Składniki zalewy:
- 1 litr wody
- 1 łyżka (lekko czubata) soli niejodowanej
Przyprawy do każdego słoika:
- kawałek korzenia chrzanu
- korona kopru
- 1-2 ząbki czosnku
- gorczyca
- ew. liście czarnej porzeczki i chrzanu
Przygotowanie:
Wodę z solą zagotować. Lekko przestudzić.
Pomidorki umyć. Usunąć szypułki.
Do każdego słoiczka wkładać korzeń chrzanu, gorczycę, czosnek i pomidorki. Ja na wierzchu ułożyłam korony kopru oraz liście porzeczki i chrzanu, aby przytrzymały pomidorki i zapobiegły ich wypływaniu.
Zalać lekko przestudzoną solanką. Dobrze zakręcić.
Ciekawa jestem jak smakują. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! ;-)