"Trufle nadziewane truskawkami zrobiła moja córka i trzeba przyznać, że bardzo przypadły nam do gustu. Bardzo łatwe do zrobienia i w dodatku bez cukru, mąki pszennej, jaj, masła. Osoby na diecie i weganie mogą pałaszować niemal bez wyrzutów sumienia. Fajnie smakują też bez nadzienia. I właśnie masę na te trufle postanowiłam wykorzystać jako spód do orzeźwiającego sernika na zimno. Wyszło pysznie. "
Składniki na spód sernika lub trufle:
- 200 g daktyli bez pestek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- mielonych orzechów
- wiórków kokosowych
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Składniki na sernik:
- 250 g serka mascarpone
- 400 g serka twarożkowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 galaretki (smak dowolny) + 1 łyżeczka żelatyny + 2 szklanki wody
- ulubione owoce (np. borówki, maliny)
- 1 galaretka na wierzch sernika + 1 i 1/2 szklanki wody
Przygotowanie masy daktylowej:
Jeśli decydujemy się na trufle, formujemy z masy kulki, można masą okleić owoce (truskawki, agrest), można też kuli obtoczyć w gorzkim lub słodkim kakao, w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach.
Jeśli decydujemy się na sernik wykleić masą dno niewielkiej torownicy.
Wstawić do lodówki - w lodówce kuli/spód stwardnieją, gdyż zawierają olej kokosowy.
Przygotować masę serową:
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Serek mascarpone, serek twarożkowy i kremówkę ubijać mikserem, a gdy się dobrze połączą, wlać wystudzoną galaretkę i dalej ubijać przez kilka minut.
Masę serową wylać na spód daktylowy. Gdy zacznie krzepnąć, lekko powtykać w nią owoce i zalać je galaretką rozpuszczoną (i wystudzoną :-) w 1 i 1/2 szklanki wody.
Na kilka godzin wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz