"Taką drożdżówkę przygotowuję zawsze z użyciem "magicznej" miski Tupperware - kilka ruchów okrężnych miską i zero wyrabiania, a ciasto pyszota. Dziś do podstawowego przepisu dorzuciłam śliwki, posypałam kruszonką i polałam bardzo prostym lukrem jogurtowym. Mniam!"
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 1/4 kostki masła
- 3 łyżki cukru
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
- paczuszka suszonych drożdży + 1 łyżka cukru + 50 ml ciepłej wody/mleka
- kilka śliwek
Składniki kruszonki:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie kruszonki:
Zimne masło, mąkę i cukier rozgnieść palcami do uzyskania niewielkich
kawałków ciasta. Jeśli kruszonka jest zbyt sypka, dodać masła, a jeśli
zbytnio się klei dosypać odrobinę mąki. Można na krótko włożyć do lodówki.
Przygotowanie ciasta:
Drożdże instant wsypać do ciepłej (nie gorącej!) wody lub mleka i wsypać 1 łyżkę cukru - zamieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Mleko, masło i cukier rozgrzać w garnuszku i wlać do miski (nie może być gorące!).
Na to wsypać mąkę, sól, dodać roztrzepane jajo i żółtka oraz podrośnięty rozczyn drożdżowy.
Miskę szczelnie zamknąć i zakręcić zawartością 10-15 razy.
Po otwarciu uformować łyżką kulę na środku miski, ponownie ją zamkną i wstawić do większej miski z ciepłą wodą. Gdy miska się po pewnym czasie rozszczelni, a ciasto nie wyrosło wystarczająco, należy miskę raz jeszcze zamknąć i poczekać do ponownego rozszczelnienia.
Teraz ciasto wystarczy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, powciskać w nie kawałki śliwek i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piec do suchego patyczka. Ja piekłam ok. 25 minut w 170 stopniach.
Po wystygnięciu polukrować.
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka jogurtu greckiego
Przygotowanie lukru:
Jogurt utrzeć z cukrem. Gdyby masa była za gęsta dołożyć ociupinkę jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz