"Robiłam kiedyś ciasto marchewkowe z innego przepisu, ale ten uznaję za lepszy - nieprzekombinowany, prosty i niezawodny."
Składniki:
- 1,5 szklanki startej na tarce o drobnych oczkach marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich (można dorzucić nieco rodzynek)
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie: daktyle, siekane orzechy, prażone płatki migdałów
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 °C
Orzechy włoskie posiekać nożem
na małe kawałki.
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
Jajka ubijać mikserem z cukrem przez ok. 3
minuty (lub nieco dłużej).
Powoli, nie przerywając mieszania, dolewać olej, aż ciasto
wchłonie go w całości.
Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę z dodatkami.
Do ciasta, które będzie dość gęste, dodać
marchewkę i orzechy, zamieszać raz jeszcze i przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (średnica 26 cm).
Piec ok. 45-55 min.do tzw. "suchego patyczka".
Ostudzone na kratce ciasto posmarować kremem serkowym.
Wierzch można posypać siekanymi orzechami, uprażonymi płatkami migdałów lub/i połówkami daktyli.
Składniki kremu serkowego:
- 135 g kremowego, słonego serka (u mnie serek naturalny Łaciaty)
- 3-4 łyżeczki miodu
- 2 łyżki miękkiego (!) masła
- sok z 1/3 cytryny
Przygotowanie kremu:
Masło utrzeć, dodawać po łyżeczce serka a na koniec wkropić sok z cytryny i dosłodzić miodem.
Kremem posmarować ostudzone
ciasto i ew. przyozdobić orzechami, płatkami migdałów, daktylami.
uwielbiam ciasta marchewkowe, twoje prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję!
Usuń