Szukaj na tym blogu

wtorek, 27 grudnia 2016

Rolada serowa z mięsem mielonym i pieczarkami

"Zaskakująco prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, zarówno na ciepło, jak i na zimno, świetnie się kroi i wygląda bardzo efektownie. A więc same zalety!"

Składniki:
Masa mięsno-pieczarkowa:
  • 30 dkg mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe lub mieszane)
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 garści młodego szpinaku  (z grubsza posiekanego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • sól i świeżo mielony pieprz
Masa serowo-jajeczna:
  • 30 dkg żółtego sera
  • 20 dkg majonezu
  • 5 jajek
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić. 
Gdy już jest miękka dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki.
Gdy już odparuje woda, którą wydzielają pieczarki, dołożyć  świeży szpinak i jeszcze chwilę podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem (zdecydowanie) i pozostawić do przestygnięcia. 
Gdy już przestygnie, dodać do mięsa mielonego, wbić jajka i dosypać tartej bułki. 
Wyrobić na jednolita masę.
Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać jajka i majonez. 
Wymieszać składniki dokładnie i wylać na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 15 minut, w temperaturze 200oC.
Upieczony placek serowy, od razu po  wyjęciu z piekarnika, posmarować masą mięsno-pieczarkową  i zwinąć w roladę. Ważne jest, aby zrobić to szybko, gdy placek serowy jest jeszcze gorący!
Zwiniętą roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 200oC.
Podawać na zimno lub na ciepło.

2 komentarze: