"Zaskakująco prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, zarówno na ciepło, jak i na zimno, świetnie się kroi i wygląda bardzo efektownie. A więc same zalety!"
Składniki:
Masa mięsno-pieczarkowa:
- 30 dkg mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe lub mieszane)
- 20 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 2 garści młodego szpinaku (z grubsza posiekanego)
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i świeżo mielony pieprz
Masa serowo-jajeczna:
- 30 dkg żółtego sera
- 20 dkg majonezu
- 5 jajek
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić.
Gdy już jest miękka dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki.
Gdy już odparuje woda, którą wydzielają pieczarki, dołożyć świeży szpinak i jeszcze chwilę podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem (zdecydowanie) i pozostawić do przestygnięcia.
Gdy już przestygnie, dodać do mięsa mielonego, wbić jajka i dosypać tartej bułki.
Wyrobić na jednolita masę.
Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać jajka i majonez.
Wymieszać składniki dokładnie i wylać na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 15 minut, w temperaturze
200oC.
Upieczony placek serowy, od razu po wyjęciu z piekarnika, posmarować masą mięsno-pieczarkową i zwinąć w roladę. Ważne jest, aby zrobić to szybko, gdy placek serowy jest jeszcze gorący!
Upieczony placek serowy, od razu po wyjęciu z piekarnika, posmarować masą mięsno-pieczarkową i zwinąć w roladę. Ważne jest, aby zrobić to szybko, gdy placek serowy jest jeszcze gorący!
Zwiniętą roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 200oC.
Podawać na zimno lub na ciepło.
Bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńI szybko się robi!
Usuń