"Koleżanka Iza wspomniała kiedyś, że jej rodzina zajada z lubością zupę z kukurydzy. Postanowiłam spróbować i ja. Zupa wyszła przepyszna, słodko-ostra. Świetnie smakuje z opiekanym na chrupko chlebem wieloziarnistym. No i ma jeszcze jedną, niezaprzeczalną zaletę - robi się ja naprawdę szybko."
Składniki dla 4-5 osób:
- 1 i 1/4 litra bulionu (ostatecznie może być z kostki)
- 2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki masła
- 3-4 niewielkie ziemniaki
- kilka łyżek śmietanki
- 1 mała pierś kurczaka + przyprawa do kurczaka + olej do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, słodka mielona papryka, płatki chilli
- dodatkowo: opieczony na patelni grillowej chleb wieloziarnisty
Przygotowanie:
Kukurydzę odcedzić na sicie. Masło rozpuścić na
patelni (nie przypalić!), dołożyć kukurydzę i smażyć ok. 10 minut, od czasu do
czasu mieszając.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Bulion zagotować, dołożyć przesmażoną kukurydzę,
ziemniaki, pokrojony czosnek, sól, kurkumę i imbir. Gotować ok. 20 minut, aż
ziemniaki zmiękną.
W tym czasie pokroić w kostkę pierś kurczaka,
doprawić wg własnego uznania i usmażyć na oleju (nie przesuszyć).
Kukurydzę
z ziemniakami po ugotowaniu zmiksować - gdyby krem był za gęsty można
dodać przegotowaną wodę (wg uznania). Dodać 2-3 łyżki śmietanki. Wymieszać.
Rozlewać
do talerzy, dodać usmażonego kurczaka, posypać słodką papryką, polać odrobiną
śmietanki i posypać płatkami chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz