Szukaj na tym blogu

wtorek, 11 października 2016

Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem

"Koleżanka Iza wspomniała kiedyś, że jej rodzina zajada z lubością zupę z kukurydzy. Postanowiłam spróbować i ja. Zupa wyszła przepyszna, słodko-ostra. Świetnie smakuje z opiekanym na chrupko chlebem wieloziarnistym. No i ma jeszcze jedną, niezaprzeczalną zaletę - robi się ja naprawdę szybko."

Składniki dla 4-5 osób:
  • 1 i 1/4 litra bulionu (ostatecznie może być z kostki)
  • 2 puszki kukurydzy 
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 niewielkie ziemniaki
  • kilka łyżek śmietanki
  • 1 mała pierś  kurczaka + przyprawa do kurczaka + olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, słodka mielona papryka, płatki chilli
  • dodatkowo: opieczony na patelni grillowej chleb wieloziarnisty
Przygotowanie:

Kukurydzę odcedzić na sicie. Masło rozpuścić na patelni (nie przypalić!), dołożyć kukurydzę i smażyć ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Bulion zagotować, dołożyć przesmażoną kukurydzę, ziemniaki, pokrojony czosnek, sól, kurkumę i imbir. Gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
W tym czasie pokroić w kostkę pierś kurczaka, doprawić wg własnego uznania i usmażyć na oleju (nie przesuszyć).
Kukurydzę z ziemniakami po ugotowaniu zmiksować  - gdyby krem był za gęsty można dodać przegotowaną wodę (wg uznania). Dodać 2-3 łyżki śmietanki. Wymieszać.
Rozlewać do talerzy, dodać usmażonego kurczaka, posypać słodką papryką, polać odrobiną śmietanki i posypać płatkami chilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz