"Przepyszna, orzeźwiająca sałatka, rodem z Nowego Jorku. Wersji na jej wykonanie w Internecie jest pełno, ale seler naciowy, jabłka i orzechy muszą być. Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu Kocie Smaki. Od siebie dorzuciłam ciemne winogrona."
Składniki:
- 4-5 łodyg selera naciowego
- 1 winne jabłko
- garść orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni)
- garść rodzynek (zaparzone we wrzątku)
- sałata lodowa lub rukola
- kilka ciemnych winogron
Składniki dressingu:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka cukru (w oryginale była łyżka)
- sok z 1cytryny (w oryginale było z połowy cytryny)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Seler, po oczyszczeniu z włókien, pokroić w plasterki a jabłko wraz ze skórką w kostkę. Sałatę pokroić w paski. Wszystko ułożyć na talerzu, posypać rodzynkami, orzechami i połówkami winogron. Polać dressingiem i wstawić na 15 minut do lodówki.
Ja podałam z takim oto dodatkiem:
Wieniec z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz