Szukaj na tym blogu

środa, 12 października 2016

Sałatka Waldorf

"Przepyszna, orzeźwiająca sałatka, rodem z Nowego Jorku. Wersji na jej wykonanie w Internecie jest pełno, ale seler naciowy, jabłka i orzechy muszą być. Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu Kocie Smaki. Od siebie dorzuciłam ciemne winogrona."

Składniki:
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 1 winne jabłko
  • garść orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni)
  • garść rodzynek (zaparzone we wrzątku)
  • sałata lodowa lub rukola
  • kilka ciemnych winogron
 Składniki dressingu:
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru (w oryginale była łyżka)
  • sok z 1cytryny (w oryginale było z połowy cytryny)
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Seler, po oczyszczeniu z włókien, pokroić w plasterki a jabłko wraz ze skórką w kostkę. Sałatę pokroić w paski. Wszystko ułożyć na talerzu, posypać rodzynkami, orzechami i połówkami winogron. Polać dressingiem i wstawić na 15 minut do lodówki.
Ja podałam z takim oto dodatkiem:
Wieniec z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz