"Równie smaczne, co proste w przygotowaniu, a przy tym efektowne. Nadzienie można modyfikować wg uznania - pasuje zarówno wytrawne, jak i słodkie. Nam najbardziej smakowało na zimno. Podpatrzyłam TU. Zaserwowałam z pyszną sałatką Waldorf."
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 10-120 g serka typu Philadelphia
- sól, pieprz, koperek
- 150 g wędzonego łososia
- dodatkowo: jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Z obu płatów wykroić dwa koła o tej samej średnicy (przyłożyć duży talerz).
Pierwsze koło położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarować na nim serek, posypać solą, pieprzem, posypać siekanym koperkiem a na koniec rozłożyć plastry wędzonego łososia.
Całość przykryć drugim kołem, lekko docisnąć.
Całość przykryć drugim kołem, lekko docisnąć.
Na środku odcisnąć okrąg przy pomocy szklanki.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
O kurcze blade ale cudo. Właściwie nie kurcze i nie blade ale co do cuda to przy nim się będę upierała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy! Zawsze wszystkie się sprawdzają! :)
OdpowiedzUsuńA co do powyższego cuda to mam pytanie czy pieczesz je z termoobiegiem?
Miło mi niezmiernie:):):) Piekę ostatnio tylko z termoobiegiem bo po naprawie piekarnik wciąż kiepsko piecze w innych opcjach. Oczywiście przy termoobiegu trzeba ustawić nieco niższą temperaturę (o ok. 20 st.C) Pozdrawiam!
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź! Przepis będę sprawdzała już jutro - zagości jako przystawka na kolacji przygotowywanej dla przyjaciół :)
Usuń