"Przepis na pasztet sojowy zamieszczałam już na blogu. Tym razem "stuningowałam" go przez dodanie suszonych pomidorów :) Wilgotny, kremowy - pyszny i zdrowy!"
Składniki (na jedną blaszkę keksówkę - użyłam jednorazówkę z folii aluminiowej):
- 1 szklanka soi w ziarnie (suche ziarna:)
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- duża cebula
- 2 jajka
- 1/3 słoika suszonych pomidorów
- 3 łyżki oleju - może być olej od suszonych pomidorów (do masy) + olej do smażenia cebuli + olej do wysmarowania blaszki
- dodatki: sól, pieprz (najlepszy świeżo mielony), łyżeczka suszonego cząbru (ważny składnik - nadający charakterystycznego smaku), siemię lniane w ziarnie lub ziarna słonecznika (ilość wg uznania)
Soję namoczyć (wystarczą 2 godziny, ale można dłużej). Następnie ugotować - do pełnej miękkości
soi - a pod koniec gotowania dorzucić oczyszczone warzywa korzeniowe
(cały proces wybitnie usprawnia użycie szybkowaru i ma to też bardzo
korzystny wpływ na "aksamitność" pasztetu). Przecedzić na sicie i
wystudzić.
W tym czasie pokroić cebulę (w dowolny sposób) i przesmażyć
ją na oleju.
Soję, warzywa, cebulę wrzucić do malaksera i zmiksować
(można użyć maszynki do mielenia mięsa).
Dodać 2 jajka, 3 łyżki oleju, pomidory suszone,
sól, pieprz i koniecznie suszony cząber oraz siemię lniane
- raz jeszcze zmiksować.
Masę przełożyć do wysmarowanej olejem,
podłużnej formy.
jakoś nigdy nie próbowałam takiego pasztetu, bardzo ciekawi mnie jego smak:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny! Wszyscy w domu go uwielbiają, a z tymi suszonymi pomidorami zyskał jeszcze na smaku! Jemy go już od 15 lat i nie ma dla nas lepszego. Dziś nosiłam do pracy i koleżankom bardzo smakował. Tak więc, z czystym sumieniem mogą Ci go polecić :)
UsuńWygląda bosko :-) nie jadłam jeszcze takiego pasztetu...
OdpowiedzUsuńJa też nie jadłam, a wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńZrobię taki pasztet na święta:) Mam tylko pytanie, czy można dodać do tego pasztetu posiekaną natkę pietruszki i drobno posiekane, podsmażone pieczarki?
OdpowiedzUsuńOczywiście!
UsuńWitam, czy mozna czyms zastapic czaber ? Mieszkam w UK i nigdzie nie mozna go dostac :(
OdpowiedzUsuńDowolnymi ziołami, które lubisz - majeranek, tymianek, ale prawdę mówiąc cząber jest najlepszy, nadaje specyficzny smak :)
UsuńDziekuje za pomoc :)
OdpowiedzUsuńpasztet super od tygodnia nic innego nie jem pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje! Też go uwielbiam!
Usuńmi niestety nie smakuje, szkoda bo liczyłam na fajne danie
OdpowiedzUsuńSzkoda, że Ci nie posmakowało. Cała nasza rodzina się nim zajada. Ale wszystko jest kwestią smaku. Pzdr!
UsuńPrzepis fantastyczny prosty i daje możliwość mnóstwa pysznych modyfikacji.Polecam
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuńrobiłem, jest super, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń