Szukaj na tym blogu

czwartek, 31 sierpnia 2017

Sernik na zimno na daktylowym spodzie i daktylowe trufle


"Trufle  nadziewane truskawkami zrobiła moja córka i trzeba przyznać, że bardzo przypadły nam do gustu. Bardzo łatwe do zrobienia i w dodatku bez cukru, mąki pszennej, jaj, masła. Osoby na diecie i weganie mogą pałaszować niemal bez wyrzutów sumienia. Fajnie smakują też bez nadzienia. I właśnie masę na te trufle postanowiłam wykorzystać jako spód do orzeźwiającego sernika na zimno. Wyszło pysznie. "

Składniki na spód sernika lub trufle:
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • mielonych orzechów
  • wiórków kokosowych
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
Składniki na sernik:
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g serka twarożkowego  
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 galaretki (smak dowolny) + 1 łyżeczka żelatyny + 2 szklanki wody
  • ulubione owoce (np. borówki, maliny)
  • 1 galaretka na wierzch sernika + 1 i 1/2 szklanki wody
Przygotowanie masy daktylowej:
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. 
Jeśli decydujemy się na trufle, formujemy z masy kulki, można masą okleić owoce (truskawki, agrest), można też kuli obtoczyć w gorzkim lub słodkim kakao, w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach.
Jeśli decydujemy się na sernik wykleić masą dno niewielkiej torownicy.
Wstawić do lodówki - w lodówce kuli/spód stwardnieją, gdyż zawierają olej kokosowy.
Przygotować masę serową:
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. 
Serek mascarpone, serek twarożkowy i kremówkę ubijać mikserem, a gdy się dobrze połączą, wlać wystudzoną galaretkę  i dalej ubijać przez kilka minut. 
Masę serową wylać na spód daktylowy. Gdy zacznie krzepnąć, lekko powtykać w nią owoce i zalać je galaretką rozpuszczoną (i wystudzoną :-) w 1 i 1/2 szklanki wody.
Na kilka godzin wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz