Szukaj na tym blogu

wtorek, 20 września 2016

Zupa cukiniowa z ziołowymi kluseczkami i grillowanym oscypkiem - przepyszna!

"Kto by pomyślał - tak mało składników, a tak fantastyczny smak. Prawdziwa pochwała prostoty! Ta zupa jest pyszna także bez oscypka, ale jego dodatek fajnie podkręca jej smak. Robiłam już kiedyś podobną, z dodatkiem ciecierzycy. Obie polecam!"

Składniki:
  • 2 niezbyt duże cukinie - najlepiej takie, w których nie wykształciły się jeszcze duże nasiona (mogą być żółte lub zielone - u mnie tym razem żółte)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr rosołu lub dowolnego bulionu
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • wędzony oscypek
Przygotowanie zupy:
Cukinie umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Gdyby cukinia była większa, to lepiej by było  wydrążyć gniazda nasienne. Czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, obsmażyć cukinię wraz z czosnkiem. Posolić, popieprzyć, posypać suszonym oregano, zalać rosołem/bulionem i gotować ok. 20 minut.
Całość zmiksować na gładko.
Oscypka pokroić na plastry (ok. 1/2 cm) i zgrillować  na patelni grillowej. 
Serwować z kluseczkami i kawałkami grillowanego oscypka.

Składniki ziołowych kluseczków:
  • ok. 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • ok. 30 ml mleka 
  • ulubione świeże zioła: natka pietruszki, oregano, odrobina szałwii, koperek
Przygotowanie ziołowych kluseczków:
Zioła bardzo (!) drobno posiekać lub zmiksować z niewielką ilością oliwy. 
Jajko ze szczyptą soli roztrzepać za pomocą małej rózgi, dodać mąkę i mleko i całość dokładnie wymieszać, unosząc rózgę do góry, aby masę dobrze napowietrzyć.
Dodać rozdrobnione zioła i wymieszać.
Najlepiej za pomocą takiego oto zmyślnego urządzenia (dziurkowana nakładka  na garnek, z łopatką do przecierania ciasta):

przecierać ciasto do garnka z osolonym wrzątkiem. Można też wkładać porcje ciasta do wrzątku za pomocą małej łyżeczki, jednak taka nakładka znacznie ułatwia i przyśpiesza całą "operację".
Kluseczki są gotowe chwilkę po wypłynięciu.
Przecedzić je przez sito wkładać do miseczek i zalewać zupą.

3 komentarze:

  1. Zazdroszczę niebywale przyrządu do kluseczek. Zupa musiała być fantastyczna w takim towarzystwie :) Jak tam początek roku...;) Z przymróżeniem oka czy na poważnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa fantastyczna nawet bez dodatków.A początek roku? No cóż, byle do wakacji... Obiecuję dłuższy list:)

      Usuń