Szukaj na tym blogu

sobota, 16 kwietnia 2016

Malinowa chmurka

"PYCHA! I w końcu udała mi się beza:) (przy Pavlovej miałam problemy). Jedząc tę malinową chmurkę nuciłam: "Heaven, I`m in Heaven..." Przepis od Kasi."

Składniki na kruche ciasto (forma 23x 33):
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g ziemnego masła
Przygotowanie kruchego:
Składniki szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę, po czym rozwałkować i przełożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Schłodzić 15 min, nakłuć widelcem i piec do zezłocenia w temperaturze 180 stopniach. 
Wystudzić.
Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy.

Składniki warstwy malinowej:
  • 2 galaretki czerwone (najlepiej malinowe, ale nie jest to warunek konieczny)
  • 500 g malin (mogą być mrożone)
Przygotowanie warstwy malinowej:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. 
Wystudzić, wymieszać z malinami, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. 
Wyłożyć na upieczony spód ciasta.

Składniki masy mascarpone:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
Przygotowanie masy serowej:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając około 2 łyżek cukru pudru. 
Mascarpone krótko"rozluźnić" mikserem. 
Dodawać stopniowo ubitą śmietanę do serka mascarpone, po czym wyłożyć na galaretkę.

Składniki bezy:
  • 3 białka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie bezy:
Białka umieścić w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijać do momentu otrzymania piany. Po łyżce dodawać cukier. Piana powinna być ubita na sztywno, w kolorze błyszczącej perły. 
Dodać mąkę ziemniaczaną i chwilę miksować.
Piekarnik nastawić na 140 stopni C.
Masę wyłożyć na wcześniej odrysowany prostokąt. Piec około 1 godziny.
Wystudzoną bezę wyłożyć na ciasto.
Schłodzić w lodówce. 
Najlepiej kroić nożem zanurzanym w ciepłej wodzie.

6 komentarzy:

  1. pięknie i pysznie się prezentuje :) aż kusi... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudownie wygląda! Malinowe marzenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto robiłam już jakiś czas temu, ale patrząc na zdjęcie znowu bym je zjadła:)

      Usuń
  3. I jak tu nie dać się skusić kiedy to takie piękne. A jak chmurka to lekkie i puszyste i bez kalorii ;)

    OdpowiedzUsuń