"PYCHA! I w końcu udała mi się beza:) (przy Pavlovej miałam problemy). Jedząc tę malinową chmurkę nuciłam: "Heaven, I`m in Heaven..." Przepis od Kasi."
Składniki na kruche ciasto (forma 23x 33):
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 100 g ziemnego masła
Przygotowanie kruchego:
Składniki szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę, po czym rozwałkować i przełożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Schłodzić 15 min, nakłuć widelcem i piec do zezłocenia w temperaturze 180
stopniach.
Wystudzić.
Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do
pieczenia bezy.
Składniki warstwy malinowej:
- 2 galaretki czerwone (najlepiej malinowe, ale nie jest to warunek konieczny)
- 500 g malin (mogą być mrożone)
Przygotowanie warstwy malinowej:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody.
Wystudzić, wymieszać z malinami, wstawić do lodówki do lekkiego
stężenia.
Wyłożyć na upieczony spód ciasta.
Składniki masy mascarpone:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
Przygotowanie masy serowej:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając około 2 łyżek cukru
pudru.
Mascarpone krótko"rozluźnić" mikserem.
Dodawać stopniowo ubitą śmietanę do serka mascarpone, po czym
wyłożyć na galaretkę.
Składniki bezy:
- 3 białka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie bezy:
Białka umieścić w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijać do momentu otrzymania piany. Po łyżce dodawać cukier. Piana powinna być ubita na sztywno, w kolorze błyszczącej perły.
Dodać mąkę ziemniaczaną
i chwilę miksować.
Piekarnik nastawić na 140 stopni C.
Masę wyłożyć na wcześniej odrysowany prostokąt. Piec około 1 godziny.
Wystudzoną bezę wyłożyć na ciasto.
Schłodzić w lodówce.
Najlepiej kroić nożem zanurzanym w ciepłej wodzie.
Wygląda obłędnie)))
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńpięknie i pysznie się prezentuje :) aż kusi... :)
OdpowiedzUsuńAleż cudownie wygląda! Malinowe marzenie...
OdpowiedzUsuńTo ciasto robiłam już jakiś czas temu, ale patrząc na zdjęcie znowu bym je zjadła:)
UsuńI jak tu nie dać się skusić kiedy to takie piękne. A jak chmurka to lekkie i puszyste i bez kalorii ;)
OdpowiedzUsuń