"Gdy mamy ochotę na szybki serniko-suflecik, to sięgam po przepis na tartę morelową. Mała przeróbka i w krótkim czasie cieszymy się słodkim, małym co nieco - pysznym na ciepło i na zimno. Tym razem dodałam do masy serowej starty marcepan, ale można go pominąć, bo prawdę mówiąc, chociaż pachnie nieziemsko, w smaku zbyt wiele nie zmienia."
Składniki na 6 porcji:
- 500 g serka wiaderkowego lub twarogu dwukrotnie zmielonego
- 4 jajka
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 dag cukru pudru
- 100 g startej na tarce jarzynówce masy marcepanowej (jeśli zrezygnujemy z dodatku masy marcepanowej można zwiększyć ilość cukru)
- 6 moreli
- do foremek: masło do wysmarowania + mielone migdały do wysypania (można je zastąpić np. cukrem kryształem)
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie: odrobina marcepanu zmieszanego z Amaretto do wypełnienia moreli
Przygotowanie:
Morele umyć, osuszyć i usunąć pestki.
Ser zmiksować z roztopionym masłem, żółtkami, startym marcepanem oraz cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
Białka ubić z resztą cukru, delikatnie połączyć z serem.
Białka ubić z resztą cukru, delikatnie połączyć z serem.
Naczynka do zapiekania wysmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami.
Do każdego wlać masę serowa i wcisnąć połówki moreli (rozcięciem go góry). Można na środku każdej połówki ułożyć małą kulkę marcepanu zmieszanego z odrobiną Amaretto.
Wstawić do pieca rozgrzanego do 180-190 stopni na ok. 20 minut.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńjaki fajny pomysł takie mini ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńale musza być smaczne:)
OdpowiedzUsuń6 porcji. To daje do myślenia, ale ja urlop zaczynam dopiero w poniedziałek. Pewnie do tego czasu nic z nich nie zostanie :(
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają pysznie :) Zaciekawiło mnie połączenie marcepanu i moreli, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńMarcepan i morele, dwa smaki które bardzo lubię, no nie oparłabym się takim serniczkom.
OdpowiedzUsuń